Τρυφερή χοιρινή σπάλα, πολλά κρεμμύδια και μουστάρδα μελιού, τα βασικά υλικά για ένα πανεύκολο και κυρίως νοστιμότατο κρέας που θα συνοδεύσει τέλεια μια μακαρονάδα, ένα ριζότο, έναν πουρέ ή ότι άλλο εσείς θελήσετε να φτιάξετε για το κύριο φαγητό σας μεσημέρι και βράδυ. Δοκιμάστε το, απλά θα ενθουσιαστείτε.
Υλικά (για 8-10 άτομα)
- 1 1/2 κιλό χοιρινή σπάλα
- 8-10 κρεμμύδια
- Μερικές σκελίδες σκόρδου
- 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα με μέλι
- Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- Αλάτι-πιπέρι-μερικά μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
Εκτέλεση
- Κόβω το κρέας σε μερίδες ή ζητώ από τον κρεοπώλη μου να το κάνει.
- Καθαρίζω τα κρεμμύδια και σε μερικά από αυτά καρφώνω τα γαρύφαλλα.
- Καθαρίζω και μερικές σκελίδες σκόρδου.
- Όλα τα παραπάνω υλικά τα ρίχνω σε πλατιά χαμηλή κατσαρόλα.
- Τα περιχύνω με ελαιόλαδο και τα σοτάρω για μερικά λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.
- Ρίχνω στην κατσαρόλα ζεστό νερό, τόσο όσο να καλυφτούν κρέας και κρεμμύδια.
- Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και βράζω το κρέας ώσπου να μαλακώσει, περίπου 2 ώρες .
- Αλατοπιπερώνω λίγο πριν το τέλος βρασμού του χοιρινού.
- Αφού βεβαιωθώ ότι το κρέας έχει βράσει καλά, το αφαιρώ με προσοχή από την κατσαρόλα και προσθέτω 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα με μέλι, το χυμό από τα δύο λεμόνια και τη ρίγανη.
- Με το μίνι πίμερ πολτοποιώ προσεχτικά τα κρεμμύδια (αφαιρώ τα γαρύγαλλα) και τις σκελίδες του σκόρδου, ώσπου να δημιουργηθεί μια παχύρευστη σάλτσα.
- Ρίχνω πάλι το κρέας μέσα στην κατσαρόλα και το ανακινώ καλά μέσα στη ζεστή σάλτσα κρεμμυδιών.
Παρατήρηση
- Αν την επόμενη μέρα θελήσετε να ζεστάνετε το κρέας και τη σάλτσα του, θα προσθέσετε οπωσδήποτε και λίγο νερό γιατί έτσι διευκολύνετε τη σάλτσα να αποκτήσει και πάλι τη σωστή πυκνότητα της.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply