Χρώματα, χρώματα κι αρώματα…
Έτσι ήθελα να είναι το σημερινό μου πιάτο, χρωματιστό, γευστικό και πλούσιο σε ποικίλες βιταμίνες. Επέλεξα λοιπόν τις χρωματιστές πιπεριές με χοιρινό φιλέτο στο φούρνο. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει η πράσινη πιπεριά από αμέλεια, εσείς όμως είμαι σίγουρη ότι θα το μεριμνήσετε και θα κάνετε ακόμα πιο θελκτικό το μαγείρεμα σας.
Είναι γνωστό πια ότι κάθε χρώμα σε λαχανικά και φρούτα μας δίνει και διαφορετικές βιταμίνες, το λένε όλοι οι διατροφολόγοι. Αν λοιπόν έχετε κολλήσει στο ίδιο “βαρετό” μήλο, που τον γιατρό τον κάνει πέρα και την όποια πράσινη σαλάτα, καιρός να βάλετε τα χρώματα στη διατροφή σας, είτε σε μορφή φρούτων, είτε σε μορφή λαχανικών, μαγειρεμένων ή ωμών.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι διαφορετικού χρώματος πιπεριές, μιας και για αυτές μιλάμε σήμερα, έχουν και διαφορετική γεύση η μία από την άλλη. Έτσι οι πορτοκαλιές, οι κίτρινες και λιγότερο οι κόκκινες φούσκες πιπεριές, είναι πιο σαρκώδεις και πιο γλυκές από τις πράσινες, οι οποίες είναι κάπως πιο στεγνές και όξινες. Όλες όμως έχουν την αισθητική και διατροφική τους αξία. Όταν μάλιστα συνδυαστούν όμορφα, μαζί και με το χοιρινό φιλέτο, έχουμε ένα εξαιρετικό φαγητό που εκτός των άλλων είναι πανεύκολο και γρήγορο στην διαδικασία του.
Υλικά (για 2-3 άτομα)
- Ένα χοιρινό φιλέτο γύρω στα 300 γρμ.
- 3-4 πιπεριές, κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη, πράσινη
- 2 ντομάτες κάπως σφιχτές μετρίου μεγέθους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, κόκκινη πάπρικα, ξερή ρίγανη
Εκτέλεση
- Πλένω πρώτα τις πιπεριές και τις ντομάτες. Κόβω στη μέση τις πιπεριές, αφαιρώ τους σπόρους και τις κόβω σε μπαστουνάκια. Κάθε χρώμα ξεχωριστά.
- Κόβω και τις ντομάτες στη μέση και μετά σε φετούλες.
- Καθαρίζω και κόβω και το κρεμμύδι σε μισές φέτες, όπως τις ντομάτες.
- Κόβω το φιλέτο σε 3 ίσα μέρη και μετά κάθε μέρος σε λωρίδες.
- Σε ένα βαθύ πιάτο βάζω λίγο ελαιόλαδο και ρίχνω τα μπαστουνάκια πιπεριάς,κάθε χρώματος ξεχωριστά, τα αλατίζω και τα ανακατεύω καλά ώστε να λαδωθούν από όλες τις πλευρές.
- Συνεχίζω την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμένα λαχανικά μου.
- Τέλος βάζω τις λωρίδες φιλέτου στις οποίες προσθέτω 1/2 κ.γ. πάπρικα και ρίγανη. Ανακατεύω απαλά.
- Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, τακτοποιώ κατά χρώμα τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια. Ανάμεσα τους “στριμώχνω” και τα κομμάτια φιλέτου. Πασπαλίζω με ρίγανη.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 220 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά. Θυμίζω ότι πάντα το ψήσιμο προσαρμόζεται στο φούρνο του κάθε σπιτιού. Το ψήσιμο μπορεί να γίνει και στο γκριλ, χρειάζεται όμως λίγη περισσότερη προσοχή.
- Τέλος με το που κλείνω το φούρνο, ρίχνω ένα ποτηράκι άσπρο κρασί. Αυτό εκτός της γεύσης που θα δώσει θα κρατήσει το φαγητό κάπως υγρό, δημιουργώντας μια μικρή ποσότητα γευστικότατης σάλτσας. Αφήνω το ταψάκι στο φούρνο ώσπου να σερβίρω το φαγητό.
- Συνοδεύω με ρύζι, μακαρόνια, πουρέ ή με νοστιμότατες τηγανιτές πιτούλες πατάτας για τις οποίες θα μιλήσουμε σύντομα.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply