Κατ’ αρχάς αγοράζεις μια γλάστρα που θα έχει έναν φουντωτό σγουρόμαλλο βασιλικό, πλατύφυλλο ή ψιλόφυλλο, δεν μας νοιάζει, εκτός βεβαίως αν ήδη έχεις αρκετούς στην αυλή ή στα μπαλκόνια σου, εκτός βεβαίως αν και όταν η γειτόνισσα και καλή φίλη Τασούλα, σου ζητήσει να τις ποτίζεις τις γλάστρες της στις διακοπές της και συ, έχοντας ήδη μπανίσει τον φουντωτό βασιλικό της, με ύφος τάχα μου αδιάφορο της πεις, “βρε τι όμορφος βασιλικός που είναι αυτός στο μπαλκόνι της κουζίνας σου, ζηλευτός βρε παιδί μου, αλλά όπως ξέρεις Τασούλα μου, ο βασιλικός θέλει κάθε μέρα πότισμα, γι’ αυτό και θα τον ανεβάσω στο δικό μου μπαλκόνι, για να μην ανεβοκατεβαίνω κάθε μέρα, άλλωστε όλο κακτάκια και παχύφυτα έχεις, πως σου’ ρθε και αγόρασες βασιλικό;”
Η Τασούλα μας λοιπόν, αποσβολωμένη από το ελαφρώς “αναιδές” και απνευστί λογίδριο σου, τι να σου κάνει και η κοπέλα, φιλότιμη είναι, χαζή δεν είναι, “παρ’ τον, στον χαρίζω”, σου λέει, “όχι βρε κορίτσι μου, μην στον στερήσω”, της λες, ενώ νοερά τον έχεις ήδη βάλει πάνω στο κίτρινο τραπεζάκι σου που κάνει και ωραίο φόντο. ” Θα στον γυρίσω πίσω, όταν γυρίσεις και συ Τασούλα μου, μόνο να, θα κόψω μερικά φυλλαράκια να φτιάξω πέστο με βίδες” Η Τασούλα μας χαμογελάει με κατανόηση και όλο γλύκα σου λέει, “χάρισμα σου, να τον χαίρεσαι και να τον καμαρώνεις, να φτιάξεις και το πέστο σου, μόνο κοίτα, μη ξεχάσεις τις γλάστρες μου”.
“Με τίποτα” της λες, “και με το που γυρίσεις θα έχεις μια μακαρονάδα με μια σάλτσα πέστο, να γλύφεις τα ακροδάχτυλα σου, άντε και καλά μακροβούτια”, της λες…
και τρέχεις κατ’ ευθείαν στην κουζίνα σου, για την προετοιμασία της σάλτσας πέστο που θα αγκαλιάσει υπέροχα τις βίδες σου και θα μοσχομυρίσει το τραπέζι καλοκαίρι και πράσινα βασιλικά αρώματα.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- 1/4 βίδες
- 1 φλ.τσ. γεμάτο φυλλαράκια βασιλικού
- 1-2 σκελίδες σκόρδου (προτίμησα 2 για πιο δυνατή γεύση)
- 4-5 κ.σ. κουκουνάρι, περίπου 20 γρ.
- 3-4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζω τις βίδες σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, να βράσουν. Οπωσδήποτε aldente, γιατί με τη σάλτσα που θα ανακατευτούν θα μαλακώσουν και άλλο.
- Κόβω από τη γλάστρα μου φυλλαράκια βασιλικού, τα ξεβγάζω με νερό και τα βάζω σε βαμβακερή πετσέτα να στεγνώσουν, όχι σε χαρτί κουζίνας, γιατί θα κολλήσει πάνω στα βρεγμένα φύλλα.
- Όσο βράζουν οι βίδες, σοτάρω σε τηγανάκι τα κουκουνάρια για 2-3 λεπτά, όχι παραπάνω. Τα σοταρισμένα κουκουνάρια δίνουν μια πιο πικάντικη γεύση.
- Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου και τρίβω την παρμεζάνα.
- Βάζω όλα τα υλικά μου, εκτός από την παρμεζάνα, στο μούλτι, αρχικά με λίγο ελαιόλαδο και σιγά σιγά προσθέτω, ώσπου να έχω μια δεμένη σάλτσα βασιλικού. Αλατοπιπιπερώνω και δοκιμάζω τη γεύση. Τέλος προσθέτω την τριμμένη παρμεζάνα και την ενσωματώνω με τη σάλτσα μου.
- Σουρώνω τις βρασμένες βίδες, τις περιχύνω με το έτοιμο πέστο, ανακατεύω απαλά, σερβίρω και φωνάζω αμέσως την οικογένεια ή τους φίλους να απολαύσουμε όλοι μαζί αυτό το υπέροχο, μυρωδάτο και γευστικότατο καλοκαιρινό πιάτο.
Καλή σας επιτυχία… και καλή σας όρεξη
Leave a Reply