Απλώνω που λες τα αχλάδια στον πάγκο, ξεδιπλώνω τη φρέσκια σφολιάτα, βγάζω την καστανή ζάχαρη, τα μυρωδάτα μπαχάρια, τα λικέρια, φοράω την κομψή ποδιά ζαχαροπλαστικής, ανοίγω και το ραδιάκι μου να φτιάξω ατμόσφαιρα και ως άλλος pastry chef… ανοίγω δουλειές…
Ανοίγω το φούρνο, κλείνω το φούρνο, ξανανοίγω το φούρνο και παθαίνω ένα “τ’ειν’ αυτό που φτιάξατε μανδάμ;” Έλα όμως που μύριζε ωραία η άτιμη μάζα που έβλεπα μπροστά μου;!
Ακούω τα ξύλινα σκαλοπάτια… “αχ τι όμορφα που μυρίζει, τι καλό έφτιαξες καλή μου;”
Μπαίνω μπρος από τη μάζα, πλησιάζει ο καλός μου, μα τι περιέργεια που έχουν κι’ αυτοί οι άνδρες, με σπρώχνει ευγενικά, κοιτάζει το ταψάκι, κοιτάζει εμένα, δαγκώνεται, μια αμηχανία απλώνεται μεταξύ μας…
“Τι είναι αυτό το πράγμα;” ρωτάει κάπως επιτακτικά ή εμένα μου φάνηκε… καταπίνω τη γλώσσα μου… “αποδομημένο γλυκό αχλαδιού” του λέω, με σιγουριά όμως, “δοκίμασε, είναι πολύ νόστιμο”.
“Κοίταξε”, μου λέει τώρα ο άνθρωπος πιο μαλακά, ” στην κοιλιά του αρχιτέκτονα θα πάει, όταν το αναδομήσεις, ευχαρίστως να το δοκιμάσω, ξέρεις ότι είμαι και οπτικός τύπος”. Γυρίζει, βγαίνει απ’ την κουζίνα και όπως κατέβηκε, ξανανέβηκε τις ξύλινες σκάλες για το γραφείο του.
Έκανα ένα εικοσιτετράωρο να συνέλθω απ’ την αποτυχία… σιγά μη σου πω και τα μυστικά της… και τρία πρωινά συν τρία απογευματινά, προσπαθώντας να συνδυάσω τη “μάζα” πότε με καφέ, πότε με τσάι. Όταν πια τελείωσε η γλυκιά κατά τα άλλα “μάζα”και συνήλθα για τα καλά, έβγαλα την εναπομείνασα σφολιάτα απ’ το ψυγείο, έβγαλα τη φετούλα και τα μυρωδικά μου και έφτιαξα, στα σίγουρα πια, κάτι τυροπιτάκια μυρωδάτα, μπουκιά και συχώριο και κυρίως πολύ καλά δομημένα!
Μα ναι σου λέω, το επιβεβαίωσε και ο αρχιτέκτονας της καρδιάς μου.
Υλικά ( με το μάτι – για 8 τυροπιτάκια )
- 2 λωρίδες σφολιάτας απ’ το ένα φύλλο
- Φέτα καλής ποιότητας (έβαλα κατσικίσιο κοφινάκι Βαλμά)
- 1 μικρό ματσάκι από άνηθο, μαϊντανό, μάραθο – κάνει τη διαφορά
- Ελάχιστο ηλιέλαιο
- Σουσάμι
- Αντικολλητικό χαρτί κουζίνας
Διαδικασία παρασκευής για τα τυροπιτάκια
- Πλένω καλά τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβω. Με ένα πιρούνι θρυμματίζω τη φέτα.Αναμειγνύω καλά τα δυο υλικά με μια κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο.
- Παίρνω τις δυο λωρίδες απ’ τη φρέσκια σφολιάτα και τις κόβω σε 4 ίσα κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζω, περίπου λίγο πιο κάτω απ’ το κέντρο, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας απ’ το μείγμα φέτας με τα μυρωδικά.
- Διπλώνω τη σφολιάτα στο μακρόστενο μέρος, πιέζω καλά με τα δάκτυλα να κολλήσει και με τις μύτες του πιρουνιού πιέζω ακόμα μια φορά όπως δείχνω στη φωτογραφία, για να μην ανοίξει στη διάρκεια του ψησίματος.
- Τοποθετώ τα σφολατένια τυροπιτάκια σε ρηχό ταψάκι που το έχω στρώσει με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το έχω αλείψει με λίγο ηλιέλαιο. Έχω προσέξει ότι με αυτό τον τρόπο τα τυροπιτάκια, όπως και τα ψωμάκια παίρνουν ωραίο χρώμα και στη βάση τους. Αλείφω ελάχιστα και το πάνω μέρος απ’ τα τυροπιτάκια και τα πασπαλίζω με σουσάμι.
- Τα βάζω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνω στις αντιστάσεις, στους 210 βαθμούς, περίπου για 12-14 λεπτά, όχι παραπάνω, για να χρυσίσουν.
- Γίνονται τέλεια, μυρωδάτα, τραγανά και πολύ γευστικά.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply