Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού

Ημέρα ψαριού η σημερινή και η ανατροπή γίνεται. Αναποδογυρίζει το βάζο με το αλάτι στον πάγκο, φεύγει το καπάκι που μονίμως δεν το κλείνω σωστά και περισσότερο απ΄το μισό αλάτι σκορπίζεται στο πλάι της τσιπούρας που την έχω έτοιμη για το γκριλ. Μετά την πρώτη αναστάτωση και τσαντίλα βεβαίως, το μυαλό παίρνει στροφές, γυρίζει στο παρελθόν, μπορεί και δυο δεκαετίες πίσω και θυμάται ότι αρκετές φορές, έψηνα μεγάλα ψάρια σε κρούστα αλατιού. Το σκηνικό στον πάγκο μου μεταβάλλεται ελαφρώς και για να φρεσκάρω τη μνήμη μου μπαίνω στο διαδίκτυο για να δω κυρίως τους χρόνους ψησίματος. Ταυτίζονται με αυτούς που θυμάμαι, αλλά εντυπωσιάζομαι διαβάζοντας ότι για την κρούστα αλατιού χρησιμοποιούν το ασπράδι αβγού. Μένω σταθερή στο νεράκι μου για να πλάσω την κρούστα και να “παίξω” όπως τα παιδάκια που με νερό και άμμο στις παραλίες, χτίζουν πύργους και κάστρα. Εγώ χτίζω εύκολα γύρω από την τσιπούρα μου την κρούστα και απολαμβάνω το μεσημέρι ένα ζουμερό, τρυφερό και καθόλου αλμυρό ψάρι. Πολύ παλιά διαδικασία ψησίματος των μεγάλων ψαριών που μάλλον έχει ξεχαστεί, όπως τόσα άλλα πράγματα που έδιναν γεύση και ουσία στη ζωή μας.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 τσιπούρα 550-600 γρ.
  • Αλάτι, πολύ αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Λεμόνι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω την τσιπούρα, εκτός αν αγοραστεί καθαρισμένη από τον ψαρά. Και αρχίζει η διαδικασία χτισίματος της τσιπούρας με το αλάτι.
  • Όπως είναι βρεγμένη η τσιπούρα τη βάζω σε μια μεγάλη πιατέλα και αρχίζω να της βάζω πολύ αλάτι γύρω από το σώμα της, το οποίο στρώνω καλά με βρεγμένα χέρια. Όταν χρειάζεται βρέχω ξανά τα χέρια μου  και προσπαθώ να κάνω ένα στρώμα αλατιού, σχετικά παχύ. Το κεφάλι το αφήνω εκτός αυτής της διαδικασίας. Επίσης φροντίζω να μην μπει αλάτι στην κοιλιά της.

  • Μεταφέρω προσεχτικά την αλατισμένη τσιπούρα σε ρηχό ταψάκι φούρνου. Στρώνω όπου χρειάζεται το στρώμα αλατιού γύρω από το ψάρι και το ψήνω στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Δεν χρειάζεται περισσότερη ώρα. Ο φούρνος κλασικά πρέπει να έχει κάψει καλά.

  • Βγάζω την τσιπούρα από το φούρνο, βλέπω κάποια υγρά γύρω της, πράγμα που δείχνει ότι ψήθηκε σωστά

  •  Την μεταφέρω σε ξύλο κοπής. Εκεί με ένα γουδοχέρι σπάω την κρούστα αλατιού και με ένα μαχαιράκι αφαιρώ προσεχτικά την σπασμένη κρούστα, πάνω στην οποία έχει κολλήσει και η πέτσα της τσιπούρας.

     

  • Αυτή είναι όλη η διαδικασία για έναν τρόπο ψησίματος του ψαριού που το αφήνει απίστευτα τρυφερό, μιας και ψήθηκε στα ζουμιά του και χωρίς να επηρεαστεί καθόλου από το τόσο αλάτι.

  • Ταιριάζει με βραστά λαχανικά και την σερβίρω με λαδολέμονο καλά χτυπημένο.

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *