Είσαι μόνος στο σπίτι. Bραδάκι, διάθεση πεσμένη, κούραση, υποχρεώσεις, τρεξίματα, άντε να βάλεις τάξη στις δουλειές σου, το μυαλό σε πλήρη σύγχυση, δεν ξέρεις και τι να φας, πάλι delivery; Α, πα πα πα! Κάτι να φτιάξεις μόνος μήπως; Και τι τέτοια ώρα;
Ξέρω όμως, σου αρέσουν οι σούπες, μήπως και ο τραχανάς; Αν ναι, για σένα γράφω καλέ μου φίλε. Για ρίξε μια ματιά στα ντουλάπια της κουζίνας. Στο πάνω ράφι βρε παιδί μου, πίσω απ’ το κριθαράκι. Άι γεια σου, τον βρήκες. Άκου τώρα, είμαι σίγουρη, υπάρχουν και αβγά στο ψυγείο, έλα μην ανησυχείς, ένα θέλουμε. Για δες στο τάπερ με τα τυριά, όλο και κάτι θα υπάρχει. Τι; Βρήκες φέτα; Τέλεια! Το φτιάξαμε το σενάριο.
Και κάτι τελευταίο, έλα έλα, άσε τα ωχ, εύκολο θα είναι, δε σου βάζω να βρεις ζωμό κότας τέτοια ώρα, και γω με μπαχαρικά τον έφτιαξα. Λοιπόν αν δεν έχεις βεγκέτα ή αλλιώς νοστιμιά, μείγμα δηλαδή αποξηραμένων λαχανικών ιδανικό για σούπες και λαδερά, βάλε μπόλικη πάπρικα, μαύρο πιπεράκι, μια τσιμπιά κύμινο ή τέλος πάντων κάνε το δικό σου παιχνίδι με ό,τι σχετικό έχεις.
Θα σου πάρει δε θα σου πάρει 10 λεπτά η τραχανοσοουπίτσα σου, απ’ τη στιγμή που θα βάλεις το κατσαρολάκι με το νερό να βράσει. Θα την φτιάξεις, ρίξε και κανένα παξιμαδάκι χαρουπιού μέσα, βάλε και ένα ποτήρι γεμάτο κόκκινο κρασί και καλή σου όρεξη και διάθεση. Πίστεψε με, σώμα, ψυχή και μυαλό θα καθαρίσουν απ’ τις σκοτούρες, θα χαλαρώσουν και με άλλη ματιά θα δεις τα θέματα σου. Και μη μου πει κανείς ότι δεν ταιριάζει η τραχανοαβγοσουπίτσα μας με κόκκινο κρασί, γιατί θα του κόψω την καλημέρα. ‘Ελα φίλε μου, ξεκίνα την σούπα σου και θα καταλαγιάσουν, έστω για λίγο οι μέσα σου φουρτούνες. Γιατί οι έξω πάντα θα υπάρχουν και για όλους μας.
*************************************
Πορτρέτο του Dr. Gachet – Vincent van Gogh.
*************************************
Υλικά (για ένα -τραχανά soup lover- άτομο)
Και εδώ να πω τον πόνο μου η food blogger. Ο καλός μου έχει μικρή εκτίμηση στις σούπες και καθόλου, μα καθόλου στον τραχανά. Έτσι τον φτιάχνω μόνο για μένα, σε διάφορες εκδοχές μάλιστα, τον απολαμβάνω, μερικές φορές και στα κρυφά για να έχω την ησυχία μου δηλαδή και τον γεύομαι σαν νέκταρ με αμβροσία μαζί.
- 1 1/2 φλ.τσ. νερό
- 3/4 φλ. ελλ. καφέ τραχανά (προτιμώ τον ξινό)
- 1 αβγό
- 1 κομμάτι φέτα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κουρκουμά και ό,τι άλλο θέλετε
- 1-2 παξιμαδάκια χαρουπιού ή ό,τι έχετε και προεραιτικά
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζω 1 και μισό φλ.τσ. νερό και το τοποθετώ στο γκάζι ή το μάτι της κουζίνας. Αλατίζω και μόλις ζεσταθεί το νερό, αλλά όχι να κοχλάσει, ρίχνω τον τραχανά. Χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και ανακατεύω καλά.
- Μόλις ο τραχανάς μου αρχίζει να πήζει, αλλά όχι πολύ, ρίχνω όλα τα καρυκεύματα που θέλω, ανακατεύω και ρίχνω αμέσως και με προσοχή το αβγό.
- Ανακατεύω πια με πιρούνι και προσοχή το ασπράδι του αβγού γύρω από τον κρόκο, ώσπου το ασπράδι να πήξει. Ρίχνω 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και κατεβάζω από τη φωτιά.
- Σερβίρω τη σούπα, που πρέπει να είναι παχύρευστη, σε μπολ ή βαθύ πιάτο που έχω βάλει τη φέτα και τα 2 παξιμαδάκια και μεταφέρω τον κρόκο με ένα κουτάλι ή καλύτερα με την τρυπητή κουτάλα.
- Τελευταία να πω ότι εγώ έριξα και το χυμό από μισό λεμόνι στη σούπα μου και ήταν θεσπέσια.
Καλή σας επιτυχία και καλύτερη χαλάρωση
Leave a Reply