Τραχανάς, ο καυτερός κόκκινος

20170110_0017Γενάρης του 2017.  Εννέα του μήνα, εννιά  το βράδυ και αφού έχει προηγηθεί μια σχετικά ηλιόλουστη μέρα, παίρνω είδηση ότι ταράτσα, βεράντες, κήπος, δρόμοι της περιοχής έχουν όλα σκεπαστεί από το γνωστό λευκό πέπλο του χιονιού και οι νιφάδες, πυκνές, απτόητες και σιωπηλές όπως πάντα, συνεχίζουν το έργο τους για να καλύψουν και την παραμικρή ελεύθερη γωνίτσα, σαν για να κρύψουν τα άσχημα του κόσμου τούτου. Υπάρχουν αυτά και τα ξέρουμε.

Μου αρέσει το χιόνι δε λέω και μάλιστα μέσα απ’ την ασφάλεια του σπιτιού είναι ένα όμορφο και ονειρικό φαινόμενο. Όμως  ανησυχίες και έννοιες πάντα εμφανίζονται με τις  ακραίες  καιρικές καταστάσεις. Και θέλω πολύ να καθησυχάσω αυτήν την μικρή εσωτερική μου αναστάτωση. Και ναι θα το κάνω. Με αυτό που ξέρω καλά να κάνω. Την μαγειρική μου… να καθησυχάσω θέλω, με κάτι εύκολο, μαλακτικό, καταπραϋντικό, σώμα, ψυχή και νου.

Κλείνω τις “δολοφονικές” ειδήσεις της τηλεόρασης, ανοίγω το τρανζιστοράκι μου στις αγαπημένες μουσικές  “παρτιτούρες” της Λίλλυς, μπαίνω στην κουζίνα μου  και καταπιάνομαι με αυτό που λατρεύω να μαγειρεύω και να γεύομαι. Έναν κατακόκκινο, καυτερό τραχανά, βάλσαμο και ξόρκι γι’ αυτές τις παράξενα, σιωπηλές  ώρες.

Υλικά (για ένα παθιασμένο για τον τραχανά άτομο)

  • 1+ 1/4 φλ. νερό
  • 1 φλυτζανάκι του ελλ.καφέ, τραχανά ξινό και μάλιστα αυτόν τον ακατέργαστο, περασμένο από το κόσκινο ή σίτα, όχι αυτόν που οι κόκκοι του είναι ομοιόμορφοι σαν τις φακές (προτιμήσεις είναι αυτές)
  • 2-3 λιαστές ντομάτες
  • 1 κ.γ. πελτέ
  • 1 κ.σ. βεγκέτα (αποξηραμένα αλεσμένα λαχανικά, ιδανικά για σούπες και λαδερά)
  • Ελαιόλαδο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • Λίγο ξύδι ή βαλσαμικό (προαιρετικά)

20170110_0024

Εκτέλεση

  1. Βάζω το νερό σε μικρό κατσαρολάκι με ψιλοκομμένες τις λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένη την πιπερίτσα ή ολόκληρη, τον πελτέ, την πάπρικα  και την βεγκέτα. Αφήνω να βράσουν όλα , περίπου για 5 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
  2. Ρίχνω τον τραχανά σαν βροχή, ανακατεύω καλά και τον αφήνω ώσπου να γίνει. Δεν χρειάζεται παραπάνω από 5-6 λεπτά, πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία. Ενδιάμεσα ανακατεύω για να μην κολλήσει. Αλάτι δεν βάζω καθόλου, μιας και όλα τα συστατικά δίνουν έναν εξαιρετικό γευστικό τόνο στην σούπα μου.
  3. Κλείνω τη φωτιά και ρίχνω στο κατσαρολάκι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. ξύδι ή βαλσαμικό.
  4. Σερβίρω (τον εαυτό μου) με μπουκίτσες παξιμαδάκια χαρουπιού και συνοδεύω με κόκκινο κρασί.

20170110_0006     20170110_0010

20170110_0011

20170110_0015

Καλή σας επιτυχία

Comments

4 responses to “Τραχανάς, ο καυτερός κόκκινος”

  1. Κρύος χειμώνας φέτος και οι σούπες έχουν την τιμητική τους! Ο τραχανάς είναι πολύ ωραία σούπα για τα κρύα βράδια του χειμώνα. Θα τον δοκιμάσω!

    Καλή συνέχεια,
    PanDora
    http://www.pandoraskitchen.gr

    1. Πανδώρα σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Αγαπημένος ο τραχανάς, δε λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου.
      Καλές δημιουργίες και συ.

  2. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    όνειρο!

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *