Σήμερα έχω διπλά γενέθλια, το αγαπημένο μου blog “γεννήθηκε” 11 Μαρτίου του 2014, άρα έκλεισε τα δύο χρόνια και εγώ 11 Μαρτίου του… βρε καλώς το Μαράκι, τι νέα κορίτσι μου; Όλοι καλά στο σπίτι; Ο παππούς συνήλθε; Η θεία έφυγε; Ααα, παντρεύεται κι η Άννα;! Όλα καλά λοιπόν, μπράβο κορίτσι μου.
Αφού λοιπόν τελειώσαμε με τις λεπτομέρειες των γενεθλίων μας, ας μπούμε τώρα στο ψητό, συγγνώμη στην ωραία τούρτα που έκανα για να το γιορτάσουμε εγώ και το αγαπημένο μου food collection.
Απλά πράγματα ένα κλασικό παντεσπάνι, σιρόπι, μια μους σοκολάτας, φράουλες, ζαχαρωμένες φέτες πορτοκάλι και cramberries, πολλά crameberries, που δίνουν και τον τόνο στην τούρτα. Και εδώ είναι το, ας το πούμε, μυστικό. Έχοντας λοιπόν υπ’ όψιν τα βασικά αυτής της κλασικής τούρτας, τη γεμίζουμε και τη στολίζουμε με ότι τραβά η όρεξη και η φαντασία μας. Και έτσι η βάση μιας συνταγής με τη δική μας (σας) παραλλαγή γίνεται αυτόματα και κυρίως εύκολα μοναδική για την κάθε μια μας που θα καταπιαστεί να την φτιάξει. Η επιλογή του στολίσματος και το αισθητικό αποτέλεσμα θα την κάνει ιδιαίτερη και διαφορετική από όλες τις άλλες κι’ ας έχουν φτιαχτεί με την ίδια βασική συνταγή.
Υλικά για το παντεσπάνι
- 125 γρ. ζάχαρη
- 5 αβγά
- 125 γρ. αλεύρι
- 25 γρ. κακάο
- 1 τσέρκι 21 cm
- Αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
- Αναμειγνύω το αλεύρι που έχω κοσκινίσει με το κακάο.
- Χτυπάω τη ζάχαρη με τα αβγά για 5 λεπτά και σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά, προσθέτω το μείγμα αλευριού κακάου στα χτυπημένα αβγά.
- Καλύπτω το τσέρκι με αλουμινόχαρτο, ρίχνω επάνω του το μείγμα παντεσπάνι και το ψήνω στον αέρα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Αφού ψηθεί το παντεσπάνι, το αφήνω να κρυώσει καλά, το χαράσσω προσεχτικά με ένα μεγάλο μαχαίρι γύρω γύρω και με τη μέθοδο της κλωστής, που την περνάω σιγά σιγά ανάμεσα στο χαραγμένο παντεσπάνι, το κόβω σε δύο κύκλους. Το αφήνω στην άκρη.
Παρατήρηση Τα υλικά που έβαλα για το παντεσπάνι βγάζουν 3 κύκλους. Το παντεσπάνι μου όμως δεν φούσκωσε και έτσι έβγαλα 2 κύκλους. Και πάλι η τούρτα γίνηκε τέλεια.
Υλικά για το σιρόπι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. νερό
- 1 κ.σ. εκχείλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Βράζω όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά μόνο.
Υλικά για τη μους σοκολάτας
- Κουβερτούρα 400 γρ.
- Κρέμα γάλακτος 250 γρ.
- Γάλα φρέσκο 250 γρ.
Εκτέλεση
- Χτυπάω την κρέμα γάλακτος καλά, αλλά όχι να πήξει.
- Σπάω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και ρίχνω το γάλα ζεστό. Ανακατεύω καλά να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτω σιγά σιγά και τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Υλικά για το στόλισμα
- Φράουλες
- Cramberries
- Ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού
Συναρμολόγηση της τούρτας (για 10-12 άτομα)
- Τοποθετώ τη μια φέτα από το παντεσπάνι σε δίσκο και τη σιροπιάζω με το μισό σιρόπι.
- Την καλύπτω με μέρος από τη μους σοκολάτας.
- Τακτοποιώ επάνω και στις άκρες σαν δαντέλα φετούλες φράουλας, και στο κέντρο βάζω ψιλοκομμένες τις ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού και τα cramberries.
- Τοποθετώ τη δεύτερη φέτα παντεσπάνι πάνω στην πρώτη, τη σιροπιάζω και καλύπτω και αυτήν με την υπόλοιπη μους σοκολάτας. Πριν κρυώσει η μους στολίζω την τούρτα όπως θέλω.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply