Τοστ, το μετασχηματισμένο

tumblr_lop91ki32W1qhk1l3o1_1280Χτυπάει που λες η εξώπορτα του σπιτιού με δυνατούς και ακατάστατους χτύπους. Απόλυτα σίγουρη για το ποιος ήταν, πήγα να ανοίξω, αλλά για καλού και κακού κοίταξα και από το ματάκι. Όταν είδα ότι… δεν έβλεπα κανέναν, άνοιξα με σιγουριά την πόρτα ξέροντας ότι η όμορφη Δεσποινούλα, η μικρή φιλεδανίτσα μου, ήταν ο απογευματινός μου επισκέπτης.
Στα χεράκια της κρατούσε ένα πιατάκι φρούτου που έγερνε επικίνδυνα προς το μέρος μου. Πάνω του είχε κάτι σαν μακρόστενο μπουρεκάκι, κάτι σαν φρεσκοροδοψημένο τυλιχτάρι που προφανώς ήταν για μένα.
-Τι είναι αυτό κουκλίτσα μου;
-Η μαμά το έφτιαξε και μου είπε να το φας τώρα αμέσως που είναι ζεστό. Και για να ξέρεις ο μπαμπάς της είπε τη συνταγή.
Μετά από αυτή την προτροπή της Δεσποινούλας και μετά από την πληροφορία ότι ο μπαμπάς έδωσε τη συνταγή στη μαμά και η συνταγή έφτασε σε μένα σε ένα όμορφο μπουρεκάκι, δεν αντιστάθηκα καθόλου, το καταβρόχθισα αμέσως και το καταευχαριστήθηκα.
Πρέπει να ομολογήσω ότι ενώ το τυρί  το κατάλαβα αμέσως, δε θέλει δα και πολύ μαγειρική ευστροφία γι αυτό, το “περιτύλιγμα” του ούτε που το φαντάστηκα. Όταν λοιπόν έμαθα ότι ήταν φέτα από ψωμί του τοστ, στην κυριολεξία έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Πολύ έξυπνη τεχνική και πολύ πολύ νόστιμο αποτέλεσμα, ιδανικό για μεζεδάκι της στιγμής. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να φαγωθεί αμέσως και ζεστό, όπως ένα τοστ δηλαδή, αλλιώς δεν έχει νόημα.

Υλικά (για 5 μπουρεκάκια τυριού)

  • 5 φέτες τοστ χωρίς κόρα
  • 5 φέτες τυρί για τοστ, όσο γίνεται πιο λεπτές
  • 1 αβγό
  • 3-4 μικρές φρυγανιές
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • Οδοντογλυφίδες
  • Πλάστης

20150705_0004

Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ την κόρα από το ψωμί του τοστ.
  2. Με τον πλάστη, ρολάρω πάνω σε κάθε φέτα πολύ δυνατά ώστε το ψωμί να γίνει πολύ πολύ λεπτό, σχεδόν σαν χαρτί.
  3. Πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού βάζω μια φέτα τυρί και το τυλίγω προσεχτικά και σφιχτά σε μπουρεκάκι. Στερεώνω με μια ή δυο οδοντογλυφίδες.
  4. Θρυμματίζω τις φρυγανιές, τις βάζω σε ένα βαθύ πιάτο και χτυπάω το αβγό σε άλλο βαθύ πιάτο για το πανάρισμα.
  5. Περνάω τα μπουρεκάκια πρώτα από το αβγό, μετά από την τριμμένη φρυγανιά και τα τηγανίζω σε καυτό καλαμποκέλαιο όχι περισσότερο από 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή ώσπου να τα δω να ροδίζουν.
  6. Τα βγάζω από το τηγάνι, τα ακουμπώ για λίγο σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσουν το περίσσιο λάδι και τα σερβίρω αμέσως.

20150705_0007 20150705_0009 20150705_0011 20150705_0013 20150705_0014 20150705_0018 20150705_0021 20150705_0024

Συμβουλές

  • Εκτός από τυρί μπορείτε να βάλετε ζαμπόν, πάντα όμως λεπτές φέτες.
  • Επαναλαμβάνω  ότι τρώγονται μόνο ζεστά και μόλις βγουν από το τηγάνι.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *