Πρέπει να κάνω εκκαθάριση ντουλαπιού κουζίνας. Να τακτοποιήσω, να αξιοποιήσω, να χρησιμοποιήσω επιτέλους τα μισάνοιχτα πακέτα και τις μισάνοιχτες συσκευασίες. Σακουλάκι τορτελίνι τυριών 250 γρ. δεμένο με λαστιχάκι. Μισοάδειο ή καλύτερα μισογεμάτο. Το βάζω στη ζυγαριά, εναπομείναντα τορτελίνι 150 γρ. Τι φτιάχνεις με αυτή την ποσότητα; Ή τρως μόνη σου τα τορτελίνι ή επειδή είσαι ψυχούλα και όχι φαταούλας, ετοιμάζεις μια σπέσιαλ σαλάτα που θα συμπληρώσει τα χθεσινά δυο μπιφτέκια και θα την φάτε μαζί με τον καλό σου. Συνεχίζουμε, βασιλικό έχουμε, ας είναι καλά η λαϊκή, 2 ευρώ η γλάστρα με μια αγκαλιά βασιλικό…
…Βασιλικός στην πόρτα σου ανθεί και λουλουδίζει, μα κι η δική σου η μυρωδιά τον κόσμο πλημμυρίζει, ωχ αμάν, αμάν, τον κόσμο πλημμυρίζει!
Ρίχνεις και μια ξεγυρισμένη στροφή…
Πού μείναμε; Μετά τη στροφή καλέ, λοιπόν είπαμε για το πέστο έχουμε βασιλικό να φαν κι’ οι φαν της βασιλευομένης… ελαιόλαδο έχουμε, τοματίνια έχουμε, πιπεριές ψητές Φλωρίνης έχουμε, μας συνοδεύουν καθημερινά όλο το καλοκαίρι, παρμεζάνα περιέργως έχουμε, δεν συζητάω για το σκόρδο, και τις 4 εποχές, όχι του Βιβάλντι, αλλά του χρόνου, έχουμε, τι μα λείπει, τι μας λείπει; Αχ αχ αχ το κουκουνάρι καλέ;
Κοιτάζομαι στον καθρέπτη, φόρμα εργασίας, υποψία τρύπας στο αριστερό γόνατο, μπλουζάκι μακό ελαφρώς στραπατσαρισμένο, τσόκαρο εργασίας, μαλλί όμως στην τρίχα.
Βρε δε… βαριέσαι, φοράω τα rayban καθρέπτου, σιγά μη με αναγνωρίσουν, παίρνω ανέμελο ύφος και με στυλ νεανικό, κατηφορίζω στο κοντινό μου ξηροκαρπάδικο.
-Κουκουνάρια παρακαλώ!
-Καλημέρα σας κυρία Δήμητρα, πόσα θέλετε; “Θεέ μου, το παιδί του μαγαζιού με αναγνώρισε! Σκάρτα τα γυαλιά”.
Βουτάω τα κουκουνάρια, βγαίνω αγέρωχα και με βήμα ταχύ στο προστατευτικό κέλυφος της κουζίνας μου. Ουφ, ανακούφιση, πετάω τα τσόκαρα και ως ξυπόλητη πριγκίπισσα και μαγείρισσα του οίκου τούτου, ετοιμάζω μια σαλάτα, μα μια σαλάτα!!! Η συνέχεια στο πιάτο σας…
Υλικά
- 150 γρ. τορτελίνι τυριών
- Αρκετά ντοματίνια
- Πιπεριές Φλωρίνης ψημένες
- Ελάχιστο αλάτι για τα τορτελίνι
Υλικά για το πέστο βασιλικού
- Αρκετά φύλλα βασιλικού
- 3 κ.σ. κουκουνάρι σοταρισμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδου
- 3 κ.σ. παρμεζάνα
- Ελαιόλαδο τόσο όσο να έχουμε ένα πυκνό πέστο
- Ελάχιστο αλάτι και μια τσιμπιά μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζω να βράσουν τα τορτελίνι, al dente. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά ετοιμάζω το πέστο, βάζοντας όλα τα υλικά στο μούλτι. Πολτοποιώ πολύ καλά και το αφήνω στην άκρη.
- Σουρώνω τα τορτελίνι, αφήνω μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους και ανακατεύω με το πέστο. Προσθέτω τα ντοματίνια και λωρίδες από τις πιπεριές. Τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου και αρκετές ώρες μετά. Ιδανική σαλάτα για βραδινά τραπέζια, μιας και μπορεί να φτιαχτεί απ’ το πρωί και να διατηρηθεί στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply