Για άλλο πήγαινα, με άλλο βρέθηκα.
Και να’ μαι πρωί πρωί στον πάγκο του ψαρά προς αναζήτηση χταποδιού. Είχε αρκετά, δε λέω, αλλά δεν μου αρέσανε. Για την ακρίβεια δεν μου έκανε το μέγεθος. Προτιμώ πάντα τα μεγάλα χταπόδια που σίγουρα ψήνονται πιο καλά και γίνονται πιο ζουμερά από τα μικρά.Τέλος πάντων και για να μην μακρηγορώ, κάνω ένα αναποφάσιστο αλλά ανιχνευτικό πέρασμα πάνω από τον πάγκο για να δω, να αποφασίσω και να επιλέξω τι θα ψωνίσω.
Ώσπου το μάτι μου πέφτει σε 5-6 τόνους. Για να ακριβολογούμε βέβαια, σε 5-6 τονάκια. Γιατί όταν ένα ψάρι σαν αυτό μπορεί να υπερβεί τα 100 ή και τα 200 κιλά, το αντίστοιχο του που ζυγίζει 1.200 με 1.500 γρμ. δεν είναι παρά τονάκι.
Μου άρεσε η φρεσκάδα του χρώματος, το ντούρο του σώματος, η ανασηκωμένη ουρά, είχα και καιρό να τον φτιάξω και έτσι αποφάσισα να πάρω έναν για τον φούρνο, απλά τυλιγμένο σε λαδόκολα. Στο σπίτι όμως και βλέποντας ότι στο ψυγείο είχα αρκετά τοματίνια που είχαν χάσει την πρώτη τους φρεσκάδα, αποφάσισα να τα χώσω και αυτά στη λαδόκολλα μαζί με 2-3 κρεμμύδια και φρέσκο δενδρολίβανο.
Το ζουμερό αποτέλεσμα υπέροχο, η σάρκα του ψαριού τρυφερή και ενδιαφέρουσα, αλλά το αναπάντεχο και ευχάριστο ξάφνιασμα ήταν όταν καθαρίζοντας το ψάρι, ξεχύθηκαν στην κυριολεξία δυο σειρές αβγών που θα ψήνονταν και αυτές μέσα στη λαδόκολλα και θα γίνονταν το γευστικό peak του μεσημεριανού μας φαγητού.
Υλικά (3-4 άτομα)
- 1 τόνο 1.2οο-1.300 γρμ.
- Μερικά τοματίνια
- 2-3 κρεμμύδια
- Κλαδάκια δενδρολίβανου
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και πλένω καλά τον τόνο.
- Καθαρίζω και κόβω σε φέτες τα κρεμμύδια. Πλένω τα τοματίνια.
- Απλώνω πρώτα δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και πάνω από αυτό μια μεγάλη λαδόκολλα, τόση όση να τυλίξει καλά το ψάρι. Λαδώνω ελαφρά.
- Αλατίζω την κοιλιά του ψαριού και βάζω μέσα το δενδρολίβανο.
- Τακτοποιώ τις φέτες του κρεμμυδιού και τα τοματίνια γύρω από το ψάρι και το κλείνω καλά μέσα στη λαδόκολλα.
- Στη συνέχεια τυλίγω και το αλουμινόχαρτο γύρω από τη λαδόκολλα και βάζω το πακέτο με το ψάρι σε ταψί φούρνου, στο οποίο έχω ρίξει 1-2 ποτήρια νερό για να μην καεί.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στην αρχή για 20 λεπτά στους 250 και στη συνέχεια για άλλη 1 1/2 ώρα στους 200 βαθμούς. Σύνολο 2 ώρες. Επειδή είναι χοντρό ψάρι, για να γίνει ζουμερό και γευστικό θέλει αργό ψήσιμο σε χαμηλούς βαθμούς.
- Τέλος και μετά το ψήσιμο, ανοίγω προσεχτικά το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, βάζω το ψάρι στο γκρίλ για 5-6 λεπτά, όσο να ροδίσει ελαφρά.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply