Τοματόρυζο

Θα το κάνω όπως η μάνα μου”, σκέφτηκα, ενώ μια γλυκιά και μυρωδάτη αίσθηση με πλημμύριζε στην ψυχή και στο σώμα.
20150626_0022Θες επειδή πότιζα τον πλατύφυλλο βασιλικό μου, θες επειδή τα ντοματίνια μου άρχιζαν να κοκκινίζουν, θες επειδή ήταν πρωί και δεν είχα ακόμα αποφασίσει τα του μεσημεριανού μας φαγητού και οι σκέψεις μου ήταν στο τι είχα στην κουζίνα μου, μιας  και  δεν είχα όρεξη για εξωτερικά ψώνια;!  Οι  συνειρμοί έτρεχαν, κάλπαζαν σε παρελθόντα χρόνο τότε που  η μάνα μου είχε τη φροντίδα τα του οίκου και που πάντα τα καλοκαιρινά μας ειδικά, μεσημέρια μοσχομύριζαν από καλοψημένες ντοματούλες  και πλούσιες μακαρονάδες και τηγανιτές πατατούλες και ζουμερά μπιφτεκάκια …όλα για το παιδί !
Και θυμήθηκα που λες ένα απλούστατο, νοστιμότατο και γρήγορο φαγητό, που το ξεπέταγε η Κυρά Μαρίτσα στο παρά πέντε, όταν τριγύριζε  το πρωί σε φιλενάδες  και νυφάδες  και το μεσημέρι έπρεπε να φτιάξει κάτι στα γρήγορα για να φάμε.
Τοματόρυζο λοιπόν, περί αυτού ο λόγος, εύκολο και γρήγορο, ζουμερό και νοστιμότατο!

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 φλ.τσ. ρύζι μπασμάτι
  • 2 ντομάτες σφιχτές αλλά ώριμες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Φύλλα βασιλικού
  • 1/2  κ.γλ. ζάχαρη

20150626_0003

Εκτέλεση

  1. Τρίβω τις ντομάτες και το κρεμμύδι στον τρίφτη.
  2. Πολτοποιώ τη σκελίδα σκόρδου.
  3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το τριμμένο κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο. Τα αλατίζω και τα σοτάρω για 1-2 λεπτά ώστε  να φύγουν τα υγρά του κρεμμυδιού.
  4. Κατόπιν ρίχνω λίγο ελαιόλαδο, συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά και αμέσως μετά ρίχνω την τριμμένη ντομάτα και τη ζάχαρη.
  5. Αφήνω να βράσει η ντομάτα για λίγο με τα ζουμιά της, περίπου για 5 λεπτά  και ρίχνω το ρύζι. Ανακατεύω καλά.
  6. Προσθέτω 2 φλ. τσ. νερό και αφήνω να σιγοβράσει το τοματόρυζο περίπου για 8 λεπτά, ώσπου το ρύζι να ρουφήξει όλα τα υγρά της κατσαρόλας. Προσθέτω λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  7. Σερβίρω το τοματόρυζο ζεστό,  πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, κόκκους πιπεριού και σπασμένο ανθότυρο.

20150626_0007 20150626_0009 20150626_0011 20150626_0013 20150626_0015

Συμβουλές

  • Η πιο πάνω συνταγή είναι η βασική. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε και ψιλοκομμένη πιπεριά ή και σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κρέατος.
  • Όσο για το ρύζι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε ή έχετε στα ντουλάπια σας.
  • Αν θέλετε να το κάνετε πιο ζουμερό, κάτι σαν πηχτή σούπα τοματόρυζου, θα προσθέσετε βεβαίως περισσότερο νερό. Ίσως ένα επιπλέον φλυτζάνι.
  • Και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι εξίσου νοστιμότατο.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *