Όταν σου συστήνουν θερμά να επισκεφτείς το Samobor και μάλιστα η πρόταση να έρχεται από ντόπια κυρία, τη γνωστή μας Mirella, αλλάζεις άμεσα το πρόγραμμα σου, ανεβαίνεις πρωί πρωί στο τραμ Νο 6 που οδηγεί στο σταθμό των υπεραστικών, μπαίνεις στο λεωφορείο που θα σε πάει τσιφ, στην πανέμορφη, παραδοσιακή μικρή πόλη και απολαμβάνεις τη σχετικά κοντινή διαδρομή που σε οδηγεί από το Ζάγκρεπ στην παραποτάμια αυτή παραμυθένια κωμόπολη, που θυμίζει περισσότερο χωριό.
Βρισκόμαστε στο Samobor λοιπόν, μόλις 25 χιλιόμετρα απ’ την πρωτεύουσα της Κροατίας, ένα από τα παλαιότερα τουριστικά θέρετρα της περιοχής, με τις πρώτες τουριστικές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 1810, που τροφοδοτούν τους ψαράδες, τους κυνηγούς και ιδανική περιοχή για τους πεζοπόρους . Το όμορφο περιβάλλον και η γειτνίαση με την πρωτεύουσα έχουν υποστηρίξει αυτήν την τουριστική παράδοση μέχρι σήμερα.
Ο ποταμός Σάβας ή Σάβος, ζωντανή αρτηρία, που δίνει στην κυριολεξία ζωή στην περιοχή, διασχίζει και το κέντρο του Samobor με την όμορφη πλατεία, τα μαγαζιά, τα κομψά εστιατόρια και τις υπέροχες μονοκατοικίες. Λουλούδια και πράσινο παντού. Παρτέρια περιποιημένα, πεζόδρομοι, παραποτάμιοι ποδηλατόδρομοι άψογα χαραγμένοι και πολλές ξύλινες ή περίτεχνες σιδερένιες γέφυρες με ιδιαίτερο στυλ που ενώνουν τις δυο πλευρές του. Ιδιαίτερη και η μικρή υπαίθρια αγορά, όπου εκτός των άλλων, αγρότισσες πουλούν τα κηπευτικά τους, σε μικρούς πάγκους, αλλά και κυρίες που πουλούν γάλα, τυρί, κρέμα και βούτυρο από τις μικρές μονάδες κτηνοτροφίας που διατηρούν. Εξαιρετικό θέαμα.
Το πρόγραμμα μας έχει και πεζοπορία μέσα σε δάσος και ανάβαση, που οδηγεί στο λόφο Tepec, μόλις 20 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ορατά κατάλοιπα του φρουρίου Κάστρο Samobor, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Τα ερείπια του κάστρου… έτοιμο θεατρικό σκηνικό, περιμένουν την παράσταση που θα αναδείξει την ιστορικότητα της περιοχής.
Αργά μεσημέρι πια, ευχάριστα κουρασμένοι πρέπει να κάτσουμε κάπου να φάμε. Δεν υπάρχει δίλημμα, ούτε τρίλημμα, υπάρχει το παραποτάμιο παραδοσιακό εστιατόριο με τους ξύλινους πάγκους και τα αντίστοιχα παγκάκια τους, με τα κεντημένα μαξιλάρια και τα καρό τραπεζομάντηλα. Το μενού πλούσιο, από ποταμίσιες πέστροφες, ως σούπες και κρεατικά της περιοχής. Η ανοιχτή μεγάλη ψησταριά της οποίας ηγείται η κυρία Τζώρτζια, γεμάτη και έτοιμη να δώσει γευστική χαρά στους πελάτες. Ο γρήγορος σερβιτόρος πηγαινοέρχεται κουβαλώντας τεράστιους δίσκους. Με τα μάτια προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τι προτιμούν οι παρέες, για να παραγγείλουμε και μεις. Και ναι καταλήγουμε, όχι σε κάτι πρωτότυπο, αλλά κάτι που μας κινεί το ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί είναι το σουξέ του μαγαζιού, όπως διαπιστώνουμε, αλλά και γιατί στην κορυφή της μεγάλης πιατέλας, της γεμάτης κρεατικά βρίσκονται κάτι σαν τηγανισμένα πλοκάμια μικρών καλαμαριών.
-Mix grill για δυο. Και για πείτε μου παρακαλώ, τι είναι αυτά τα “σκουληκάκια” πάνω από τα κρέατα;
-Τηγανισμένα κρεμμύδια, η σπεσιαλιτέ της Τζώρτζιας. Απλή και μοναδική! Απαντά χαμογελώντας το παιδί.
Εντυπωσιάζομαι και περισσότερο εντυπωσιάζομαι όταν μασουλάω τα τραγανά κρεμμύδια πότε σκέτα, πότε μαζί με τα λουκάνικα και πότε βουτηγμένα στην καυτερή πιπεροσάλτσα που συνοδεύει την πελώρια πιατέλα μας. Το ρεζουμέ, ό,τι απόμεινε απ’ την πελώρια πιατέλα μας… μερικές μόνο πατάτες.
Η σημερινή μου πρόταση λοιπόν, είναι απλά, μια απλή πρόταση, δεν είναι συνταγή. Αλλά είναι τόσο δυνατή και δίνει έναν τόσο ιδιαίτερο τόνο στα ψητά, που αποφάσισα να σας την προτείνω. Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι τα τηγανισμένα αυτά κρεμμύδια δεν έχουν σχέση με τα onion rings, τα οποία είναι σαφώς μεγαλύτερες ροδέλες τηγανισμένες σε κουρκούτι και όχι στο απλό αλευράκι για όλες τις χρήσεις.
Μικρό σχόλιο άσχετο με τη συνταγή. Στην τελευταία μου φωτογραφία, στις Φωτο-εντυπώσεις, δυο καφέδες και δυο παραδοσιακά γλυκά, cremsnita – τύπου μιλφέιγ, υπάρχει και η σχετική απόδειξη, μας κόστισαν 41 κούνα, το νόμισμα της Κροατίας. Αφήνω σε σας την μετατροπή σε ευρώ.
**************************************************************************************************************
Υλικά (για 2 άτομα)
- Ένα μεγάλο κρεμμύδι, προτιμότερο να είναι γλυκό
- Αλεύρι για το τηγάνισμα. Έβαλα καλαμποκάλευρο, προτιμήστε το απλό λευκό για όλες τις χρήσεις
- Καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και κόβω σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι.
- Τις ξεχωρίζω προσεχτικά και τις τυλίγω με το αλεύρι.Βάζω αρκετό καλαμποκέλαιο να κάψει σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρολάκι. Ρίχνω τις λεπτές ροδέλες στο καυτό καλαμποκέλαιο, λίγες λίγες και τις αφήνω μόνο για 1-2 λεπτά.
- Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα, τις τοποθετώ σε χαρτί κουζίνας .
- Τέλος τις σερβίρω αμέσως πάνω από τα ψητά της ημέρας. Εν προκειμένω πάνω από μπιφτεκάκια, πατάτες και πιπεριές.
Καλή σας επιτυχία
Φωτο-εντυπώσεις
Leave a Reply