Είναι τοσοδούλικα, πράσινα και ολοστρόγγυλα σαν μεγάλες παιδικές γκαζές, άσε που συνειρμικά μου θυμίζουν και το κλασσικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, την Τοσοδούλα. Ποια είναι αυτά; Μα δεν είναι άλλα απ’ τα λαχανάκια Βρυξελλών. Είχα να τα φτιάξω πολύ πολύ καιρό. Και για να είμαι ειλικρινής δεν είναι και τα πρώτα που θα έρθουν στο μυαλό μια νοικοκυράς για το καθημερινό της φαγητό.
Όμως, τις προάλλες, που πήγα πρωί πρωί στο σούπερ μάρκετ, μερικές φορές ανοίγω μαζί με τον υπάλληλο το μαγαζί, βρέθηκα στα ράφια του μανάβικου με τα καφάσια του ανεφοδιασμού μπροστά μου, γεμάτα ακόμα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περίμεναν να μπούν στην θέση τους. Σε ένα απ’ αυτά τα καφάσια υπήρχαν και τα διχτάκια, του κιλού πάντα, με τα λαχανάκια. Φρέσκα, φρέσκα, καταπράσινα, μου κίνησαν το ενδιαφέρον να τα αγοράσω και να τα μαγειρέψω με το κοτόπουλο που είχα σκοπό επίσης να αγοράσω.
Έτσι αφού τελείωσα τα ψώνια μου, ησύχασα με την καθημερινή έννοια του μαγειρέματος, επέστρεψα σπίτι, χαρωπή νοικοκυρά και έβαλα μπρος για το γευστικότατο και πλούσιο σε βιταμίνες αυτό φαγητό. Αποφάσισα να μην βάλω όλο το κοτόπουλο, αλλά μόνο το στήθος και να προσθέσω μόνο το μισό κιλό απ’ τα λαχανάκια. Αυτά που έμειναν, τα έβαλα στο ψυγείο, φυλαγμένα σε χάρτινη σακούλα σε ένα απ’ τα συρτάρια του.
Για την ιστορία να πω, ότι τα λαχανάκια, όπως μαρτυρά και το όνομα τους, καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στο Βέλγιο, στη γνωστή πόλη, εδώ και αιώνες. Από εκεί η καλλιέργεια αυτή εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες κυρίως της Βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Πλούσια σε βιταμίνες και με μια ιδιαίτερη γεύση που αφήνει στο βάθος μια ελαφριά γευστικότατη γλυκιά πικρίλα, αν μπορώ να περιγράψω την αίσθηση που αποκομίζει κάποιος όταν τα φάει. Με το δε αβγολέμονο, το φαγητό αποκτά έναν πλούσιο, γεμάτο υπόξινο χαρακτήρα, μοναδικό για ένα τόσο απλό αλλά ιδιαίτερο πιάτο
Υλικά (3-4 μερίδες)
- 1 στήθος από μεγάλο κοτόπουλο χωριάτικο ή ελευθέρας βοσκής
- 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι ανάμεικτο με άνηθο, μάραθο, μαϊντανό (για δυνατό άρωμα)
- Ελαιόλαδο
- Το χυμό από 2 λεμόνια
- 1 αβγό
- Αλάτι
Παρασκευή μαγειρέματος
- Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και να τα κόψω σε ροδέλες.
- Βάζω τα κρεμμυδάκια μου σε χαμηλή πλατιά κατσαρόλα με αρκετό ελαιόλαδο και τα σοτάρω 3-4 λεπτά. Προσθέτω το στήθος απ’ το κοτόπουλο, το οποίο έχω ξεβγάλει καλά και σοτάρω και αυτό ώσπου να πάρει λίγο χρώμα η πέτσα του.
- Προσθέτω ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει λίγο το στήθος. Χαμηλώνω πολύ τη θερμοκρασία της εστίας ή τη φωτιά του γκαζιού και αφήνω να γίνει το στήθος ώσπου να μαλακώσει.
- Στη χρονική διάρκεια που βράζει το στήθος, καθαρίζω τα λαχανάκια. Κόβω λίγο απ’ το κοτσανάκι της βάσης τους και αφαιρώ 3-4 απ’ τα εξωτερικά τους φύλλα. Τα κόβω στη μέση.
- Λίγο πριν γίνει το στήθος, περίπου 10 λεπτά νωρίτερα, βάζω στην κατσαρόλα μου και τα κομμένα λαχανάκια. Σκεπάζω την κατσαρόλα μου, χωρίς να προσθέσω νερό και αφήνω να γίνουν και τα λαχανάκια. Αλατίζω ελαφρά και πασπαλίζω με ψιλοκομμένα όλα τα μυρωδικά.
- Στα δέκα λεπτά έχουν γίνει και τα λαχανάκια. Σβήνω τη φωτιά ή κλείνω την εστία, ετοιμάζω ένα κλασσικό αβγολέμονο με το χυμό απ’ τα δυο λεμόνια και το ένα αβγό και περιχύνω το φαγητό μου. Πασπαλίζω και πάλι με τα υπόλοιπα μυρωδικά.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply