Στρούντελ μήλου

5nk8100zΜίλα μου για μήλα. Μίλα μου για τα μήλα του μύθου, τα μήλα της ιστορίας, των παραμυθιών, των τραγουδιών, τα μήλα των όμορφων συνταγών. Τα μήλα της τέχνης και της τεχνολογίας, τα μήλα της υγιεινής διατροφής. Για όποια μήλα θες μίλα μου. Αρκεί να μου μιλάς για μήλα. Είναι τόσο όμορφα, ζουμερά και θελκτικά. Μυστηριώδη, κόκκινα και ερωτικά. Μήλα ιστορικά.

Μήλα που χρησιμοποιήθηκαν για την πρώτη αμαρτία, μήλα που γίνηκαν δόλωμα και προσφέρθηκαν για κάθε και σε κάθε περίσταση στην ανθρώπινη και ανά τους αιώνες διαδρομή.

Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο …και ο Αδάμ άπλωσε το χέρι του και το πήρε, πολύ πριν γίνει πίνακας του Rene Magritte (the son of man), πολύ πριν γίνει η apple records ή το περίφημο λογότυπο της apple computer company.
Το έχεις σκεφτεί άραγε σε πόσες εκφάνσεις της ζωής συναντάς το μήλο; Φανερά ή κεκαλυμμένα το μήλο ήταν και θα είναι παρόν σαν σύμβολο ή απλώς σαν ένας γευστικός και ευτυχώς,  όχι χαμένος καθημερινός παράδεισος.   Εμείς τώρα, τι κάνουμε εδώ;
Απλά πράγματα. Καταγράφουμε και πραγματοποιούμε στιγμιαίες ορέξεις για όμορφες και γευστικές ιστορίες. Όπως αυτήν ενός λευκού, λαχταριστού, αχνισμένου,  γευστικότατου και γιορτινού στρούντελ μήλου. Και είμαι σίγουρη ότι και σεις θα θελήσετε να πάρετε μέρος και να φτιάξετε τη δική σας γλυκιά ιστορία.

Υλικά (8-10 άτομα)

  • 1 κιλό μήλα
  • 6 φύλλα κρούστας
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
  • Κανέλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Ζάχαρη άχνη
  • Καλαμποκέλαιο

20141230_0003

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και κόβω σε λεπτές φέτες τα μήλα.
  2. Ζεσταίνω ελαφρώς το μέλι και το ανακατεύω απαλά με τις φέτες των μήλων.
  3. Προσθέτω και τις σταφίδες. Πασπαλίζω με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
  4. Αλείφω τα έξι φύλλα ένα ένα με το καλμποκέλαιο, πάνω σε μια λαδόκολλα που έχω τοποθετήσει σε ταψί φούρνου.
  5. Ρίχνω τη γέμιση μήλων στο τελευταίο φύλλο και οριζόντια, ώστε να σχηματιστεί ένας κορμός. Αφήνω στο πλάι των φύλλων περιθώρια, τα οποία  θα γυρίσω πάνω στη γέμιση για να την συγκρατήσουν  στο ψήσιμο.
  6. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας ρολάρω καλά και κάπως σφιχτά φύλλα και γέμιση. Κλείνω τα πλαϊνά των φύλλων πάνω στη γέμιση και σχηματίζω το ρολό μου.
  7. Λαδώνω καλά όλο το ρολό  και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.
  8. Σερβίρω το ρολό πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Ζεστό ή κρύο.

20141230_0005 20141230_0007 20141230_0008 20141230_0011 20141230_0014

 

Καλή επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *