Στραπατσάδα, καγιανάς και δυο αβγά μάτια

Και στραπατσάδα να το πεις, και καγιανά να το πεις, και ντομάτες με αβγά να το πεις, αυτό το πιάτο είναι μοναδικό!!

Untitled-51Καλοκαιρινό,  εύγευστο και απίστευτα  απλό! Επειδή όμως είναι τόσο απλό, θέλει την προσοχή,  την  υπομονή αλλά και κάποιο λίγο χρόνο αυτού που θα το φτιάξει. Γιατί το μυστικό του βρίσκεται πρώτον μεν στις πολύ ώριμες και “βαριές” ντομάτες, που ευτυχώς τώρα το κατακαλόκαιρο βρίσκουμε σε αφθονία στην αγορά, αλλά και δεύτερο για να φτιαχτεί αυτή η υπέροχη σάλτσα ντομάτας που θα “φιλοξενήσει” τα αβγά, χρειάζεται χρόνο για να ψηθεί, να φύγουν όλα τα υγρά της, το γευστικό αποτέλεσμα να είναι αυτή η χαρακτηριστική γλυκόξινη σπιρτάδα της μαγειρεμένης ντομάτας αλλά και το χρώμα της σάλτσας να είναι το κατακόκκινο του καλοκαιριού και όχι το ροζουλί της Barbie.

Εδώ και χρόνια όμως εγώ κάνω μια μικρή, μικρότατη παραλλαγή που κάνει όλους στο σπίτι να είναι ευχαριστημένοι. Και εξηγούμαι. Επειδή μου αρέσουν τρελά τα αβγά μάτια και διαπίστωσα ότι ψημένα μέσα στη σάλτσα αποκτούν μια τελείως διαφορετική και αξέχαστη γεύση, στο ίδιο τηγάνι λοιπόν που  ετοιμάζω τη στραπατσάδα μου, ρίχνω με προσοχή και δυο αβγά μάτια τα οποία βεβαίως θα ψηθούν μέσα στη σάλτσα που έφτιαξα.

Δεν χρειάζονται άλλα λόγια για να σας πείσω, απ το να το δοκιμάσετε  ο π ω σ δ ή π ο τ ε  !!!

Υλικά   (ενδεικτικά για 2 άτομα)

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες κατακκόκινες (και παραπάνω να βάλετε ακόμα καλύτερα)
  • 4-5 αβγά
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

20140806_0016Εκτέλεση

  1. Πλένω, βγάζω τις φλούδες απ τις ντομάτες, τις χοντροκόβω και τις ρίχνω στο τηγάνι.
  2. Βάζω το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, αλατίζω τις ντομάτες και μόλις πάρουν  την πρώτη βράση, χαμηλώνω τη θερμοκρασία.
  3. Αφήνω να ψηθούν τόση ώρα, ώστε  να φύγουν όλα τα υγρά και η σάλτσα ν αρχίσει να δένει σαν ένας πηχτός πελτές με μια ιδέα υγρασίας.  Περίπου 25-30 λεπτά.  Ενδιάμεσα και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, σπάω τις ντομάτες ώστε να λιώσουν τελείως.
  4. Τότε και μόνο τότε,  ρίχνω το ελαιόλαδο, ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα 1-2 φορές και ρίχνω τα αβγά ολόκληρα μέσα στη σάλτσα.  1-2 κρόκους  αβγών  που δεν έχουν σπάσει, τους  βάζω με προσοχή στην άκρη του τηγανιού και τα άλλα τα ανακατεύω απαλά, ώστε να ενσωματωθούν με τη σάλτσα.
  5. Τους κρόκους που  έχω κρατήσει στην άκρη ολόκληρους, τους περιχύνω σιγά και προσεκτικά με την καυτή σάλτσα, την οποία στο τέλος αφαιρώ, για να μην πήξουν  και τελείως.
  6. Τέλος σερβίρω τα αβγά μάτια, τον καγιανά ή τη στραπατσάδα μου πάνω στη μοναδική μας ελληνική φέτα.  Συγκεκριμένα εγώ έβαλα καλαθάκι Λήμνου.

20140806_0023 20140806_0029 20140806_0031Καλή επιτυχία

 

 

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *