Κρατάω στα χέρια μου ένα πολύτιμο, παραδοσιακό, ελληνικό προϊόν, γνωστής παραγωγικής εταιρίας. Αβγοτάραχο από αβγά κέφαλου, τα οποία αναγνωρισμένα διεθνώς, αποτελούν την καλύτερη πρώτη ύλη για την παρασκευή αβγοτάραχου. Σήμερα το αβγοτάραχο κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα γαστρονομικά προϊόντα. Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, έτσι ώστε, να διατηρεί την ιδιαίτερη, χαρακτηριστική γεύση του και την υψηλή θρεπτική του αξία. Το ενδιαφέρον και χρηστικό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συνταγές μας, όσο μέρος απ’ το “μπαστούνι” χρειάζεται και το υπόλοιπο, καλά τυλιγμένο με μεμβράνη να διατηρηθεί για ένα μήνα στο ψυγείο μας. Πιο κάτω σας προτείνω ένα σπαγγέτι, κλασσικό και απλό θα έλεγα, που όμως με την προσθήκη του ιδιαίτερου και εξαιρετικού αυτού θαλασσινού προϊόντος, αλλάζει επίπεδο και γίνεται αυτό που θα λέγαμε, ένα γκουρμέ πιάτο απαιτήσεων.
Υλικά (για 3 μερίδες)
- 300 γρ. σπαγγέτι Νο 10
- 100 γρ. αβγοτάραχο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κ.γ. αβγοτάραχο τρίμμα
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- Χυμό ενός λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι – πιπέρι – κόκκους πολύχρωμου πιπερο
- Φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
- Βάζω τα σπαγγέτι να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Τα βγάζω οπωσδήποτε al dente, γιατί όταν θα μπουν στη σάλτσα αβγοτάραχου, θα μαλακώσουν ακόμα λίγο. Όταν τα σουράσω, θα κρατήσω ένα φλυτζάνι από το ζεστό τους νερό.
- Όσο βράζουν τα σπαγγέτι, βγάζω το μπαστούνι αβγοτάραχου από το ψυγείο, το αφήνω για λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά με κοφτερό μαχαίρι και πάνω σε ξύλο κοπής, κόβω περίπου 100 γρ. Είναι αρκετή ποσότητα για τις τρεις μερίδες. Αφαιρώ με προσοχή το κερί προστασίας που το περιβάλλει και το κόβω σε λεπτές φέτες. Το υπόλοιπο μπαστούνι αβγοτάραχου το καλύπτω καλά με μεμβράνη και το διατηρώ στο ψυγείο. Διατηρείται καλά περίπου για ένα μήνα. Ε, μέσα σε ένα μήνα, όλο και κάποια νέα συνταγή με αβγοτάραχο θα φτιάξουμε.
- Βάζω σε μεγάλο τηγάνι το βούτυρο γάλακτος, το ελαιόλαδο, τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου, το ξύσμα λεμονιού, το τρίμμα αβγοτάραχου, το χυμό από το λεμόνι που έτριψα για να πάρω το ξύσμα και το ένα φλυτζάνι ζεστό νερό από τα σπαγγέτι. Ανακατεύω σε δυνατή φωτιά και αφήνω όλα τα υλικά να πάρουν 2-3 βράσεις.
- Αμέσως μετά και με σβησμένη φωτιά, ρίχνω στο τηγάνι, σε μικρά κομματάκια το μισό περίπου αβγοτάραχο. Ανακατεύω και προσθέτω τα σπαγγέτι.
- Σερβίρω αμέσως τα σπαγγέτι, με μερικές φέτες από το αβγοτάραχο, πασπαλισμένα με φύλλα θυμαριού, κόκκους πιπεριού, έξτρα ξύσμα λεμονιού και λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Δική μου γευστική εκτίμηση και πρόταση, αυτό το σπαγγέτι να προσφερθεί χωρίς καθόλου τυρί. Αναδεικνύεται έτσι καλύτερα η εξαιρετική γεύση του αβγοτάραχου που τονίζεται όσο πρέπει, από το ελάχιστο σκόρδο, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply