Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, η ονομασία σουτζουκάκι προέρχεται από την τούρκικη λέξη sucuk, που σημαίνει λουκάνικο μιας και το σχήμα που δίνουμε στο αγαπημένο αυτό έδεσμα έχει το σχήμα του λουκάνικου. Χαρακτηριστικό φαγητό των Βαλκανικών χωρών το βρίσκουμε με πολλές μικρές παραλλαγές, ειδικά όσον αφορά στα μπαχάρια, σε όλες τις γειτονικές μας χώρες. Ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό και σε μας, παραδοσιακό φαγητό της μικρασιάτικης κουζίνας που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες Έλληνες το 1922, διακρίνεται σε σμυρναίικο και πολίτικο. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι το σμυρναίικο φαγητό με τα σουτζουκάκια συνοδεύεται πάντα από μια πλούσια και γευστικότατη σάλτσα ντομάτας.
Αυτό λοιπόν το νοστιμότατο πιάτο σας προτείνω σήμερα, με τη διαφορά, γιατί πρέπει να κάνουμε και τη διαφορά και την “τσαχπινιά” στη μαγειρική μας, τα σουτζουκάκια μου τα τυλίγω με λεπτές φέτες μπέικον και τα ψήνω στο φούρνο με μια πλούσια σάλτσα ντομάτας κρασιού που συνοδεύονται από μικρές πατατούλες.
Εγώ έβαλα τη συνταγή. Εσείς βάλτε τα υλικά, τη μαγειρική σας, ένα δροσερό κρασί με καλή παρέα και σας υπόσχομαι να περάσετε ένα αξέχαστο βράδυ που θα σας φτιάξει την διάθεση.
Υλικά ( 4-5 μερίδες )
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 4-5 φέτες μπέικον
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4-5 σκελίδες σκόρδου
- 1 αβγό
- Ντομάτα τριμμένη περίπου 500 γρ. (είχα σπιτική απ’ το Αλποχώρι, της ξαδέλφη μου της Μαρίας )
- 1 1/2κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. ζάχαρη για τη σάλτσα
- 1 ποτήρι νερού γεμάτο λευκό κρασί
- Ελαιόλαδο
- 500 γρ. πατατούλες φούρνου
- Μισό φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά ή μουσκεμένο μπαγιάτικο ψωμί
- Αλάτι πιπέρι
- Μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
Εκτέλεση
- Πλένω καλά τις πατατούλες και τις βάζω να βράσουν μόνο για 10 λεπτά, από την έναρξη του βρασμού.
- Όσο βράζουν οι πατατούλες, πολτοποιώ το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου στο μούλτι.
- Σε μια ευρύχωρη λεκάνη βάζω τον κιμά, την τριμμένη φρυγανιά ή το ψωμί, το κρεμμύδι και τα σκόρδα, το αβγό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο. Ζυμώνω πολύ καλά και βάζω την λεκάνη μου στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα.
- Κόβω την κάθε φέτα μπέικον σε δύο λωρίδες. Καθαρίζω τις πατατούλες μου, τις αλατοπιπερώνω, ρίχνω και σε αυτές λίγο κύμινο και τις αφήνω στην άκρη.
- Βγάζω τον κιμά από το ψυγείο, πλάθω 8 ή 10 μακρόστενα σουτζουκάκια, τυλίγω το κάθε ένα με μια λωρίδα μπέικον και τα τακτοποιώ στο ταψάκι που θα τα ψήσω.
- Γύρω από τα σουτζουκάκια τακτοποιώ τις πατατούλες και περιχύνω από πάνω τους την τομάτα στην οποία έχω ανακατέψει το 1 κ.γ. ζάχαρη, ψιλοκομμένα τα φύλλα ρίγανης και το κρασί.
- Ψήνω το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 220 βαθμούς περίπου 40 λεπτά και άλλα 10 στους 250 για να πάρει χρώμα το φαγητό. Υπενθύμιση ο χρόνος του ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο της κάθε νοικοκυράς. Η σάλτσα με αυτούς τους χρόνους δένει υπέροχα, είναι πυκνή και όπως πρέπει. Αν θελήσετε να την αραιώσετε, όπως έκανα εγώ για το βράδυ, μετά το μεσημεριανό φαγητό που την είχαμε σχεδόν τελειώσει, απλώς προσθέστε λίγο νεράκι ή κρασί στο ταψί και ανακινείστε το.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply