Τα ταξίδια διαστέλλουν το χρόνο, σε πλημμυρίζουν από εικόνες, χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις. Πόσο μάλλον αν το ταξίδι αυτό γίνεται σε χώρα όπως το Ιράν, μάλλον άγνωστη εν πολλοίς στο δυτικό κόσμο και με μόνες πληροφορίες γι αυτήν, μόνο από τα δελτία ειδήσεων ή όποιες κινηματογραφικές ταινίες έχουμε κάποιοι δει.
Χώρα στα βάθη της Ανατολής με σπουδαία ιστορία, άμεσα συνδεδεμένη με την δική μας, την αρχαία ελληνική. Χώρα πολύ πιο σύγχρονη απ ότι μπορούμε να φανταστούμε και με πολύ φιλικούς και ευγενικούς κατοίκους.
Ένα απ τα πρώτα πράγματα που έκανα λοιπόν σ’ αυτό μου το ταξίδι, ήταν η εξερεύνηση στην κουζίνα και τις γεύσεις της. Υπέροχες επίσης οι πολύχρωμες αγορές (souk) με μπαχάρια, με πολλούς γευστικότατους ξηρούς καρπούς, με γλυκά, με φρούτα αποξηραμένα και φρέσκα, με ροδοπέταλα και μεθυστικά μοναδικά αρώματα.
Τα φαγητά σχεδόν ό,τι βρίσκει κανείς σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες της Ανατολής ή της Β. Αφρικής. Πολλά ψητά κεμπάμπ μοσχαρίσια ή από κοτόπουλο, πιλάφια σε ενδιαφέρουσες εκδοχές και πάντα καρυκευμένα, πολλά όσπρια, γεμιστά όπως τα δικά μας, ντολμάδες, υπέροχα γαλακτοκομικά και λαχανικά μαγειρεμένα με πολλούς τρόπους. Ιδιαίτερη μνεία στο ψωμί, βασικό και καθημερινό στοιχείο στη διατροφή των Ιρανών. Φανταστείτε τις δικές μας λαγάνες πολύ λεπτές, τραγανές και μαλακές ταυτόχρονα και κυρίως πεντανόστιμες.
Τα φαγητά συνοδεύονται πάντα από χυμούς φρούτων ή απ το γνωστό μας αριάνι ή αϊράνι, αραιωμένο γιαούρτι με κρύο νερό και αρωματισμένο με μέντα. Στα Ιρανικά λέγεται ντουγκ. Κάποιες φορές υπήρχε και μπύρα, χωρίς αλκοόλ βεβαίως.
Απ τα φαγητά που μου έκαναν εντύπωση ήταν οι σούπες. Δεν έλειπαν ποτέ απ όλα τα γεύματα και δείπνα του ταξιδιού. Η αλήθεια η σούπα συνηθίζεται στις περισσότερες χώρες που έχω ταξιδέψει άσχετα με την εποχή, χειμώνα ή καλοκαίρι. Είναι αυτή η γλυκιά και μαλακτική “εισαγωγή” στο κυρίως φαγητό, που ηρεμεί και προετοιμάζει το πεινασμένο στομάχι σε ό,τι ακολουθήσει. Θυμηθείτε τη δική μας μαγειρίτσα.
Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, συν το ότι λατρεύω τις σούπες επέλεξα να σας παρουσιάσω μια σούπα οσπρίων και λαχανικών που μου άρεσε πολύ, την βρήκα εύκολη στην παρασκευή της, γευστική και οικεία στις δικές μας γευστικές συνήθειες, με υλικά που χρησιμοποιούμε και που εύκολα βεβαίως βρίσκονται στην αγορά μας.
Υλικά
- 1 φλυτζανάκι του καφέ φακές
- 1 φλυτζανάκι του καφέ φασόλια (προτιμήστε τα μικρά)
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ρεβύθια (προτιμήστε τα μικρόσπερμα)
- 1 φλυτζανάκι του καφέ στάρι
- 1 ντομάτα ώριμη
- Μερικές σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 καρότα
- 1 κολοκυθάκι
- Λίγο σέλινο, λίγο μαϊντανό
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
- 1-2 ραπανάκια για την οξύτητα της γεύσης τους
- 1 κ.γ. πελτέ
- Αλάτι
- Και 1 κοφτή κ.γ. απ τα περίφημα 7 μπαχάρια του Ιράν ( μαύρο πιπέρι, καυτερή πάπρικα, σαφράν, κανέλα, κάρυ, πιπερόριζα, μοσχοκάρυδο) Τέλος πάντων ένα μείγμα καυτερών μπαχαρικών που θα κάνουν τη διαφορά στη σούπα σας.
Εκτέλεση
- Από το βράδυ μουσκεύω τα φασόλια και τα ρεβύθια.
- Την επομένη καθαρίζω τις φακές μου και το στάρι, τα πλένω καλά, τα ανακατεύω με τα μουσκεμένα φασόλια και ρεβίθια και τα βάζω να βράσουν σε κατσαρόλα με νερό που σκεπάζει όλα τα όσπρια.
- Βράζω τα όσπρια σε σιγανή φωτιά 60-70 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, τρίβω το κρεμμύδι, πολτοποιώ τις σκελίδες σκόρδου και ψιλοκόβω όλα τα λαχανικά μου σε μικρά μικρά κυβάκια.
- Τα προσθέτω όλα μαζί στα όσπρια και προς το τέλος του βρασίματος της σούπας προσθέτω τον πελτέ, τα μπαχάρια και το αλάτι.
- Δοκιμάζω και διορθώνω τη σούπα μου σε αλάτι και μπαχάρια.
- Το ζητούμενο είναι να βγει μια χυλωμένη και κάπως καυτερή σούπα. Ανάλογα πάντα με τα γούστα.
- Σερβίρω με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο του πιάτου και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tips
- Στη σούπα αυτή δεν βάζουμε καθόλου λάδι. Αν θέλετε τη βράζετε σε ζωμό κοτόπουλου.
- Διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο. Προτιμήστε την σε θερμοκρασία δωματίου και σαν πρώτο, έστω μικρό πιάτο πριν το κυρίως φαγητό σας
Καλή σας επιτυχία
Φωτο – εντυπώσεις
Leave a Reply