Πας στην αγορά και ψωνίζεις πατατούλες μικρές ένα κιλό, λεμόνια και σκόρδα. Ελαιόλαδο πάντα υπάρχει στο σπίτι, αλάτι, πιπέρι επίσης και φρέσκα μυρωδικά απ’ τα γλαστράκια που πρέπει να υπάρχουν στα πρεβάζια ή το μπαλκόνι σας. Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία σας παροτρύνω θερμά να αγοράσετε δυο τρία γλαστράκια, πιστέψτε με θα αναδείξουν τη μαγειρική σας. Και τώρα στο ψαχνό. Με τι θα τις κάνουμε τις πατατούλες μας στο φούρνο; “Όχι Μαράκι έπεσες έξω, δεν θα τις κάνουμε με αρνάκι, ούτε με κοτόπουλο. Με σολομό θα τις κάνουμε και θα μοσχομυρίσει γαργαλιστικά το σπίτι απ’ τα κρυμμένα μυρωδικά και τα λιωμένα σκόρδα ανάμεσα στις δυο μεγάλες φέτες σολομού”. “Και θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας με πράσινη φρέσκια σαλάτα και πολύχρωμα ντοματίνια. Και κρύα μπύρα παρακαλώ σε κρύα ποτήρια, ανέβηκαν οι θερμοκρασίες και τραβιέται η άτιμη με ένα τέτοιο πιάτο”.
Σας αφήνω λοιπόν, τα υλικά και η ποδιά μου με περιμένουν υπομονετικά στον πάγκο της κουζίνας και ο φούρνος πρέπει να προθερμανθεί καλά για να δεχτεί το σημερινό μας φαγητό.
Υλικά (4 μερίδες)
- Μια ουρά σολομού, χωρίς το κόκαλο (σε δυο κομμάτια) περίπου 1.200
- 1 κιλό πατατούλες φούρνου
- 1 λεμόνι
- Αρκετές σκελίδες σκόρδου
- Διάφορα μυρωδικά, όπως δενδρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, δυόσμο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γλ. βεγκέτα ή νοστιμιά
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
Εκτέλεση
- Καθαρίζω καλά τις πατατούλες και τις βάζω να βράσουν περίπου 8-10 λεπτά. Θέλω να κρατάνε λίγο.
- Όσο βράζουν οι πατατούλες καθαρίζω αρκετές σκελίδες σκόρδου και μαζί με τα μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο τις χτυπάω καλά στο γουδί, ώσπου να έχω μια αλοιφή με την οποία θα αλείψω εσωτερικά τα δυο κομμάτια σολομού.
- Αφού βράσουν οι πατατούλες, τις στραγγίζω, τις βάζω σε ένα μπολ όπως είναι ζεστές, τις αλατοπιπερώνω, τις πασπαλίζω με τη 1 κ.γλ. βεγκέτα ή νοστιμιά και τις περιχύνω με τον χυμό του λεμονιού τον οποίο τον έχω χτυπήσει με ελαιόλαδο και 1 κ.γλ. πικάντικη μουστάρδα. Τις ανακατεύω καλά.
- Πλένω καλά το σολομό και τον αλείφω με την κρέμα σκόρδου. Τον τοποθετώ σε ταψάκι και γύρω του βάζω τις πατατούλες. Τον περιχύνω με το λαδολέμονο από τις πατατούλες, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με λίγη ξερή ρίγανη.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς περίπου για 25 λεπτά από κάθε λεπτά το ψάρι και ώσπου να ροδοψηθούν οι πατατούλες και η εξωτερική πέτσα του ψαριού.
- Βγάζω το ταψάκι από τον φούρνο, αφήνω να πέσει η θερμοκρασία και κόβω με προσοχή σε φέτες το σολομό.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply