Σολομός με λαχανικά στη γκριλιέρα

Σαν να βλέπω μαυρόασπρη ταινία. Τα πάντα σε μαύρο και άσπρο και μάλιστα υπό βροχήν και δίλεπτης χαλαζόπτωσης. Τόσο μουντή η σημερινή ημέρα. Σήμερα όμως εγώ μαγειρεύω χρώματα. Χρώματα κι’ αρώματα. Και σπάω τη μουντίλα του χειμώνα στο σπίτι μου. Και ένα όμορφο κόκκινο ψάρι, το κάνω ακόμα πιο ενδιαφέρον και πολύ γευστικό. Σε αυτό βοηθούν τα λαχανικά μου, διάφορα και πολύχρωμα, έχει σημασία το χρώμα στη μαγειρική. Βοηθάει επίσης και η γκριλιέρα που θα τα ψήσω όλα και βεβαίως ένα κλαδάκι δεντρολίβανο που θα το έχω όλη την ώρα του ψησίματος ανάμεσα τους για την ιδιαίτερη και γνώριμη μυρωδιά του.
Αν πάλι δεν έχετε γκριλιέρα ή σας φαίνεται μεγάλη η διαδικασία, κλικ εδώ, το ίδιο φαγητό μπορείτε να το κάνετε στο φούρνο.

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

  • 2 φέτες σολομό
  • 250 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια
  • 1 μικρή μαραθόριζα-φινόκιο
  • 1-2 καρότα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Μερικές γλυκές, μικρές πολύχρωμες πιπερίτσες
  • Μερικά ντοματίνια
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο Κι’αν εσείς δεν έχετε, θα έχει ο γείτονας στον κήπο του. Επίσης δεντρολίβανα έχουν συνήθως και οι εκκλησίες στον περίβολο τους. Ορθόκλαδο ή έρπον δεν έχει σημασία. Ας έχει και λουλουδάκια επάνω του.
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τα λαχανικά μου, τα κόβω στα δύο, τα λαδώνω, τα αλατίζω και τα αφήνω στην άκρη.
  • Βάζω την γκριλιέρα στη φωτιά, αν υπάρχει γκάζι ακόμα καλύτερα ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο και την αφήνω να κάψει. Μόλις κάψει τοποθετώ προσεχτικά τις φέτες του σολομού τις οποίες επίσης έχω αλείψει με ελαιόλαδο και ανάμεσα τους το κλαδάκι δεντρολίβανου. Ψήνω 5-6 λεπτά απ’ τη μια πλευρά, ενώ πολύ ελαφρά και με ξύλινη σπάτουλα πιέζω τις φέτες.
  • Πάντα με προσοχή και με τη βοήθεια της σπάτουλας γυρίζω τις φέτες σολομού και απ’ την άλλη πλευρά. Το δεντρολίβανο πάντα στην γκριλιέρα.
  • Αφού βεβαιωθώ ότι ψήθηκε και η δεύτερη πλευρά, αφαιρώ με προσοχή τις φέτες, τις τοποθετώ σε πιατέλα και τις διατηρώ ζεστές μέσα στο φούρνο.
  • Με χαρτί κουζίνας καθαρίζω όσο χρειάζεται την γκριλιέρα, την ξαναβάζω στη φωτιά και βάζω μέσα όλα τα λαχανικά μου για να ψηθούν.

  • Τα ψήνω καλά και τα βάζω και αυτά στην πιατέλα με τις φέτες σολομού. Τα σερβίρω με φέτες λεμονιού.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *