Σύκα σοκολατένια γεμιστά με καρύδι

Έφαγα δυο στα φανερά και δυο στα κρυφά. Ναι, ναι το ίδιο απόγευμα που μας ήρθαν όμορφα γευστικά δωράκια απ’ την εύφορη Μεσσηνιακή γη.
Μιλάω για αποξηραμένα συκαλάκια γεμιστά με καρύδια και σοκολατένια επικάλυψη. Τρία υλικά που όταν σμίγουν, δίνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Απλή συνταγή, απλούστατη διαδικασία που σε ιντριγκάρει να μπεις στον γλυκό κόπο και να τα φτιάξεις και συ. Μπούσουλας μου το ίδιο το συκαλάκι που το έκοψα στα δυο για να δω πως φαίνεται εσωτερικά και η απολαυστική ώρα της γευσιγνωσίας, όταν μασουλώντας σιγά σιγά το γλυκάκι, προσπαθούσα χωρίς κόπο η αλήθεια, να βρω τις ισορροπίες μεταξύ των τριών αυτών καθημερινών υλικών.
Νομίζω ότι τα κατάφερα αρκετά καλά στην παρασκευή τους. Και την πρώτη φορά, αλλά και την δεύτερη, αυτή που σας παρουσιάζω.

Υλικά (ενδεικτικά για 16-20 συκαλάκια)

  • 16-20 αποξηραμένα αλλά μαλακά συκαλάκια
  • Την ψίχα από καρύδια. Χρειάστηκα περίπου ένα και μισό με δυο καρύδια για κάθε σύκο. Εξαρτάται βεβαίως και πόσο μεγάλο είναι.
  • 1 κουβερτούρα 125 γρ. Χρησιμοποίησα κουβερτούρα με 65% κακάο. Είναι αρκετή για περίπου 20 σύκα
  • Ρακή ή κονιάκ, είχα και χρησιμοποίησα ρακή

Εκτέλεση

  • Κόβω το κοτσανάκι από τα σύκα και τα βουτάω στη ρακή για να μουλιάσουν περίπου μια ώρα. Καθαρίζω τα καρύδια ή αγοράζω ψίχα.
  • Αφού περάσει η ώρα που έχω αφήσει τα σύκα στη ρακή, τα βγάζω, τα πιέζω ελαφρά να φύγουν τα λίγα υγρά και τα γεμίζω με τα καρύδια. Βοηθάει πολύ ένα λεπτό μικρό μαχαιράκι με το οποίο ανοίγω προσεχτικά την τρύπα που ήταν το κοτσάνι και από εκεί βάζω κομματάκια καρυδιών ώσπου να γεμίσουν τελείως. Τα σφίγγω ελαφρά για να γίνουν ένα σώμα το σύκο με τα καρύδια και τα αφήνω στην άκρη.
  • Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάω τα γεμιστά σύκα δυο τρία μαζί.
  • Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών τα στριφογυρίζω και τέλος τα βγάζω και τα τοποθετώ σε ταψάκι ή πιατέλα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Τα βάζω στο κάτω ράφι του ψυγείου ώσπου να κρυώσουν και να σφίξει η κουβερτούρα.
  • Τα διατηρώ στο ψυγείο ή τα τυλίγω σε χαρτάκια ειδικά για σοκολατάκια και βεβαίως σε δροσερό μέρος.

Καλή σας και γλυκιά επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *