Σφολιατίνια με μαρμελάδα

Εκείνο το μικρό καφέ στον πρώτο όροφο ήταν πολύ ήσυχο και χαρωπό. Οι τοίχοι ήταν ολόασπροι κι ακουγόταν ο ζεστός θόρυβος του καλοριφέρ. Καθίσαμε στο πιο πίσω τραπεζάκι, ο ένας απέναντι απ΄  τον άλλο. Δεν υπήρχαν άλλοι πελάτες και στο βάθος ακουγόταν μια μουσική υπόκρουση από ταινίες.
Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε μαζί σ’ ένα καφέ. Παράξενο δεν είναι;
Αλήθεια; είπε κατάπληκτος.

20140320_0007Έπινε earl grey. Το  earl grey έχει μια μυρουδιά που μισώ. Θυμήθηκα πόσες φορές αργά το βράδυ το σπίτι των Τανάμπε πλημμύριζε από κείνη τη γλυκερή μυρουδιά. Ήταν ο Γιούιτσι που έβγαινε από το δωμάτιό του κι έφτιαχνε τσάι, ενώ εγώ έβλεπα τηλεόραση με χαμηλωμένο τον ήχο μέσα στη σιωπηλή νύχτα. Στην απροσδιόριστη ροή του χρόνου και των ψυχικών καταστάσεων, μεγάλο μέρος της ιστορίας είναι χαραγμένο στις αισθήσεις. Και πράγματα μηδαμινής σημασίας, αναντικατάστατα, επιστρέφουν έτσι, ξαφνικά, σ΄ ένα χειμωνιάτικο καφέ.

Θυμάμαι πως έχω πιει λίτρα τσάι μαζί σου. Γι’ αυτό μου φαίνεται παράξενο που δεν έχουμε ξαναβρεθεί μαζί σ΄ ένα καφέ. Μα τώρα που το σκέφτομαι, έτσι είναι.
Αστείο δεν είναι; Χαμογέλασα.
Αν μπορώ να κάνω κάτι για σένα, πες το μου.
Σώπασα. Παρακάλεσα η ανάμνηση αυτής της στιγμής, που πίναμε ένα γευστικό καυτό τσάι καθισμένοι αντικριστά, σ΄ένα μέρος ζεστό κι ευχάριστο, να έμενε μέσα του σαν ίχνος φωτεινό και να τον βοηθούσε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της ΜΠΑΝΑΝΑ ΓΙΟΣΙΜΟΤΟ   Kithen
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ 1993

 

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • Μαρμελάδα  (ένα ή περισσότερα είδη της προτίμησής σας)
  • 1 λαδόκολλα

20140119_0001Εκτέλεση

  1. Απλώνω το ένα φύλλο σφολιάτας στη λαδόκολλα και το κόβω σε μικρά τετράγωνα  όπως στη φωτογραφία.
  2. Σε κάθε τετραγωνάκι βάζω μια κουταλιά γλυκού μαρμελάδα.
  3. Ανασηκώνω με τη βοήθεια ενός μαχαιριού για ευκολία, τις δύο αντικριστές γωνίες του τετραγώνου και τις πιέζω καλά, ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
  4. Τοποθετώ τα σφολιατίνια σε απόσταση μεταξύ τους, σε στρωμένο με λαδόκολλα ταψί φούρνου.
  5. Τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180, περίπου για 20-25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.

20140119_0005 20140119_0009 20140119_0012 20140119_0031 20140119_0035 20140119_0039 Tips

  • Τα σφολιατίνια όπως ψήνονται και φουσκώνουν είναι πιθανόν να ανοίξουν οι δυο γωνίες που πιέσαμε για να κολλήσουν.  Δεν μας πειράζει βέβαια, είναι πολύ όμορφα και έτσι, αλλά αν τα θέλετε κλειστά φροντίστε να βρέξετε με λίγο νεράκι τις δύο γωνίες, για να κολλήσουν καλύτερα.
  • Προαιρετικά μπορείτε να ρολάρετε ελαφρά έναν πλάστη πάνω από τα φύλλα σφολιάτας για πιο λεπτά σφολιατίνια.

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *