Home made ceviche… το εύκολο, το γρήγορο, το ιδιαίτερο, το φίνο, το καταπληκτικό!
Έχω φάει αρκετές φορές σεβίτσε με διαφορετικά ψάρια. Το τελευταίο ήταν στο Ναύπλιο με τσιπούρα υδατοκαλλιέργειας. Εκπληκτικό, ανάλαφρο με τις διάφορες υφές και τις διαφορετικές γεύσεις να σκάνε στο στόμα και να απολαμβάνεις τη δημιουργία του σεφ.
Έ, καιρός ήταν να το φτιάξω κι’ εγώ. Εμπιστεύτηκα για άλλη μια φορά τον εξπέρ στα ψάρια Μανώλη Κυριακόπουλο -Fish King- στη λαϊκή της Τρίτης στην Ηλιούπολη. Πρωί πρωί λοιπόν το ραντεβού μας, με το φρεσκότατο πελαγίσιο λευκόσαρκο σαβρίδι σε κυβάκια, μέσα σε πάγο, έτοιμο για την κουζίνα μου και την όλη πανεύκολη διαδικασία. Αφού ανταλλάξαμε κάποιες σχετικές κουβέντες με το Μανώλη και αφού μου εξήγησε ότι προτίμησε το σαβρίδι, αφ’ ενός γιατί ήταν “της ώρας”, αφ’ ετέρου γιατί είναι λιπαρό ψάρι και ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη μαγειρική παρασκευή, το πήρα με ευλάβεια μπορώ να πω και βουρ στον πάγκο το μαγειρικό.
Χρησιμοποίησα για το μαρινάρισμα πορτοκάλι και λεμόνι. Εννοείται ότι μπορεί να έχουμε και χυμό λάιμ ή και γκρέιπ φρούτ. Το ήθελα κάπως με πιο “γνώριμες”, ήπιες γεύσεις, ώστε το πρώτο μου πείραμα να είναι αυτό που λένε στο μάστερ σεφ… safe και η οξύτητα που θα προσδώσουν οι χυμοί στο ψάρι να είναι οικείοι στους τυχερούς του φίνου αυτού εδέσματος.
Και για την ιστορία… Πρόκειται για παραδοσιακή τεχνική της Περουβιανής κουζίνας που έχει κατακτήσει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Είναι το γνωστό μας μαρινάρισμα στο ψάρι επιλογής μας, αλλά με πιο σοφιστικέ τεχνικές και ίσως διάφορα υλικά απ’ αυτά της αρχικής Περουβιανής συνταγής. Με λίγα λόγια το προσαρμόζουμε με τα διαθέσιμα υλικά και κυρίως με αυτά που θα μας ιντριγκάρουν όταν μάλιστα το φτιάχνουμε για πρώτη φορά και σίγουρα όχι τελευταία. Το πείραμα πέτυχε… το πείραμα θα ξαναγίνει!
Υλικά (για ένα πιάτο μεζέ 2-3 ατόμων)
- 1 λευκόσαρκο σαβρίδι μεγαλούτσικο φιλεταρισμένο και κομμένο σε κυβάκια απ’ τον ειδικό. Εκτός αν έχεις κοφτερό μαχαίρι και καλό χέρι!
- 1 λεμόνι
- 1 πορτοκάλι
- Φρέσκο κρεμμυδάκι
- Κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ή καφτερή
- 1 αγγουράκι
- Μαϊντανό
- Πιπέρια πολύχρωμα
- 2 φράουλες
- Ανθό αλατιού
- Ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Καθαρίζω και κόβω όλα τα παραπάνω λαχανικά σε μικρά κυβάκια. Ψιλοκόβω το μαϊντανό.
- Βάζω τα κυβάκια του ψαριού σε μικρό μπολ. Στύβω το λεμόνι και το πορτοκάλι και με το χυμό τους περιχύνω το ψάρι. Ο χυμός πρέπει να το καλύπτει όλο. Πασπαλίζω με τον ανθό αλατιού. Ανακατεύω, βάζω το μπολ στο ψυγείο σκεπασμένο και το αφήνω (ανάλογα πόσο “ψημένο” το θέλω) 20-30 λεπτά.
- Βγάζω το μπολ απ’ το ψυγείο, βάζω τα μαριναρισμένα κυβάκια του ψαριού στο πιάτο σερβιρίσματος, καλό να είναι βαθύ, μαζί περίπου με το μισό χυμό των εσπεριδοειδών, ρίχνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, πασπαλίζω με τα πιπέρια και το μαϊντανό, στολίζω με τις ροδέλες της φράουλας, περιχύνω με ωμό καλό ελαιόλαδο και σερβίρω με δροσερό ροζέ κρασί.
- Εκπληκτικός μεζές γκουρμέ που γίνεται εύκολα και γρήγορα στο σπίτι.
Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση
Leave a Reply