Ότι οι φέτες λεμονιού θα έκλεβαν τις γευστικές εντυπώσεις ούτε που το φανταζόμουν. Ίσως το μείγμα λαδολεμονοκρασοσκορδομουστάρδας να έδωσε πόντους σε αυτά τα υπέροχα ελληνικά λεμόνια και ναι, είμαι έτοιμη να τα φτιάξω ξανά μόνα τους για να συνοδεύσουν ίσως ένα μεγαλύτερο ψάρι ή κάποιο ψητό. Μα τώρα τι κάνω;! Αντί να σας προμοτάρω τις φανταστικές σαρδελομάνες, κατ’ ευθείαν απ’ το πέλαγος “λαϊκή αγορά”, σας εκθειάζω τα λεμονάκια μου; Επανέρχομαι όμως στις γευστικότατες σαρδελομάνες, λουκούμι σκέτο και χωρίς ίχνος υποψίας κάποιας περίεργης γεύσης ή μυρωδιάς που πολλές φορές έχουν τα αφρόψαρα. Μικρή ή μεγαλύτερη η σαρδέλα είναι ιδιαίτερα αγαπητή στις μεσογειακές χώρες και γίνεται με πολλούς και έξυπνους τρόπους. Όσο για τη διατροφική της αξία τι να πει κανείς; Ως γνωστόν και ως λιπαρό ψάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, σε ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο. Οικονομικό ψάρι, εύκολο και γρήγορο για κάθε μαγειρική παρασκευή, δίνει άμεση λύση στο καθημερινό μαγειρικό πρόβλημα μιας νοικοκυράς για την οικογένεια της. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια, το δίχτυ σας ή το καροτσάκι λαϊκής και βουρ για μια βόλτα στην πλησιέστερη αγορά για να κανονίσετε τα του αυριανού σας φαγητού.
Υλικά (για 2 καλές μερίδες)
- 3/4 σαρδελομάνες
- 2 λεμόνια – το ένα λεμόνι για το λαδολέμονο και το άλλο κομμένο σε λεπτές φέτες για το πυρέξ. – Τα λεμόνια οπωσδήποτε ακέρωτα, ελληνικά βεβαίως, απ’ τον κήπο, τη λαϊκή ή τέλος πάντως απ’ το γείτονα. Τι, μόνο τα φύλλα της λεμονιάς του θα μαζεύεται απ’ το πεζοδρόμιο σας;!
- Κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης
- 2-3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 1/2 π.κ. λευκό κρασί
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- Ελαιόλαδο
- Νιφάδες αλατιού
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τις σαρδελομάνες, πλένω καλά το λεμόνι και το κόβω σε λεπτές φέτες. Αφαιρώ τα κουκούτσια. Καθαρίζω τις σκελίδες, αφαιρώ οπωσδήποτε τις φύτρες και τις κόβω σε λεπτές φέτες. Πλένω τα κλαδάκια ρίγανης.
- Λαδώνω καλά το πυρέξ και τοποθετώ πρώτα τις φέτες λεμονιού, τα κλαδάκια ρίγανης και τις φετούλες σκόρδου.
- Τακτοποιώ πάνω τους τις σαρδελομάνες και τις περιχύνω με χτυπημένο λαδολέμονο με το κρασί και τη μουστάρδα. Πασπαλίζω με τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού.
- Ψήνω στον αέρα στους 220 βαθμούς περίπου για 30-35 λεπτά.
- Σερβίρω με τα άγρια ραδίκια Παρνασσού και λευκό δροσερό κρασί. Δεν χρειάζεται βεβαίως να σας πω ότι οι φέτες λεμονιού τρώγονται και παρατρώγονται, αφήνοντας μια φανταστική ελαφριά γλυκόξινη υποψία κατά τη μάσηση και την κατάποση τους. Και κακώς που δεν έβαλα περισσότερες φετούλες. Στην επόμενη φορά…
Καλή επιτυχία
Leave a Reply