Σαρδέλες σκορδάτες φούρνου

Sardines-picture-from-Fish-and-ShipsΗ σαρδέλα μαζί με το γαύρο είναι από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα μικρά ψάρια στην ελληνική κουζίνα. Ειδικά το καλοκαίρι οι σαρδέλες, τα ταπεινά αυτά ψαράκια, πολύτιμα  για τα οφέλη  που μας προσφέρουν δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας, σε εβδομαδιαία βάση. Επειδή δε η διάρκεια ζωής  τους είναι μικρή, έχει σαν συνέπεια να μην προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει στα μεγαλύτερα ψάρια. Γνωστή η περιεκτικότητα τους στα ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και η πληθώρα βιταμινών και πολύτιμων μετάλλων. Όταν μάλιστα η σαρδελίτσα καταναλώνεται μαζί με το κόκαλο της (ούτως ή άλλως αυτό είναι μαλακό) επωφελούμεθα   του ασβεστίου, του φωσφόρου καθώς και της βιταμίνης D, μιας και αυτό αποτελεί πλούσια και εξαιρετική πηγή όλων των παραπάνω. Καθώς μάλιστα είναι και από τα πιο οικονομικά ψάρια της αγοράς, είναι μια καλή και ωφέλιμη αιτία να μπει για τα καλά στον μαγειρικό σας προγραμματισμό.
Και για να ξεφύγουμε από τον πιο γνωστό τρόπο μαγειρέματος, που συνήθως είναι ψητή στο γκριλ ή στα κάρβουνα, σας προτείνω έναν λίγο πιο χρονοβόρο τρόπο μαγειρέματος στο φούρνο, που όμως είναι πολύ πολύ γευστικός και κάλλιστα μπορεί να γίνει και ένα υπέροχο και σε παρουσία πιάτο, σε βραδινές συγκεντρώσεις με φίλους. Θα τους εκπλήξετε ευχάριστα.

Υλικά (για 2-3 άτομα)

  • 1/2 κιλό σαρδέλες
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 5-6 ή και παραπάνω σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι-πιπέρι-ρίγανη

20131023_0003

Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ το κεφάλι και τα εντόσθια των ψαριών. Φιλετάρω με κοφτερό μαχαίρι, αφαιρώντας το κεντρικό τους κόκαλο, προσέχοντας όμως οι δυο πλευρές των ψαριών να παραμείνουν ενωμένες. Τα πλένω καλά και προσεχτικά για να μην διαλυθούν.

20131023_0008 20131023_0009

  1. Ψιλοκόβω το μαϊντανό, πολτοποιώ τουλάχιστον 5-6 σκελίδες σκόρδου και αναμειγνύω πολύ καλά τα δυο αυτά υλικά. Αλατοπιπερώνω.
  2. Στην πλευρά που ήταν το κεφάλι, δηλαδή την πιο πλατιά, βάζω μια καλή “τσιμπιά” μαϊντανού και σκόρδου.

20131023_0012 20131023_0014 20131023_0020

  1. Ρολάρω το φιλετάκι και το τοποθετώ σε ταψάκι ή πυρεξάκι.
  2. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία για όλες τις σαρδελίτσες, τακτοποιώντας τις τη μία δίπλα στην άλλη.
  3. Χτυπάω σε βαζάκι αρκετό ελαιόλαδο με το χυμό από τα δύο λεμόνια και με αυτό περιχύνω τα ψαράκια. Πασπαλίζω με ρίγανη.

20131023_0023 20131023_0024 20131023_0027

  1. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς για 30-40 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν αλλά να μη στεγνώσουν. Πάντα θα έχετε υπόψιν  το δικό σας φούρνο.

20131023_0029

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *