Όταν συναντιέσαι με ζωντανή, μεγάλη και ντούρα σαρδέλα που σου κλείνει και το μάτι, αλλάζεις άμεσα τα μαγειρικά σχέδια της ημέρας και οδηγείς το πολύτιμο αυτό ψάρι στον πάγκο της κουζίνας και αμέσως μετά στο φούρνο σου. Δεν αφήνεις τέτοια φρεσκάδα, βιταμίνες, τόσα μέταλλα, τόσα πολλά ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά για την κατάψυξη, αλλά ούτε και για την επόμενη μέρα. Αμ έπος, αμ έργον και μάλιστα νοστιμότατο.
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες
- 1 πατάτα
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 μεγάλη ντομάτα ολόκληρη και 1 κομμένη σε κυβάκια
- 1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι
- Πολλές σκελίδες σκόρδου
- Το χυμό από ένα λεμόνι
- Φρέσκο θυμάρι
- Ελαιόλαδο
- Πιπέρι μαύρο και καγιέν. Το πιπέρι καγιέν δίνει μια ελαφριά πικάντικη νότα στα ψάρια και στη ψημένη σάλτσα βεβαίως που τα καλύπτει.
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τις σαρδέλες αφαιρώντας κεφάλι και λέπια. Όταν οι σαρδέλες είναι μεγάλες, καλό είναι να αφαιρούνται και τα λέπια. Δουλειά πολύ εύκολη. Επίσης τις πλένω πολύ προσεχτικά γιατί δυστυχώς τα ψάρια περιέχουν πολλές φορές “σφαιρίδια”, μικρές μπαλίτσες από φελιζόλ που είναι απ’ τις συσκευασίες που τα μεταφέρουν.
- Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου, καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες το κρεμμύδι και την αποφλοιωμένη ντομάτα, σε μπαστουνάκια την πιπεριά και τέλος σε λεπτές φέτες την πατάτα χρησιμοποιώντας το γνωστό μαντολίνο. Στύβω το λεμόνι.
- Τακτοποιώ στον πάτο του σκεύους που θα ψήσω τις σαρδέλες, πρώτα τις λεπτές φέτες πατάτας, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πιπεριές τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Τακτοποιώ με προσοχή και όμορφα τις σαρδέλες. Βάζω από πάνω τους τις αποφλοιωμένες ροδέλες ντομάτας.
- Περιχύνω με αρκετό λαδολέμονο, πασπαλίζω με τα πιπέρια και φυλλαράκια θυμαριού. Τα μικρά, λεπτά κλαδάκια του θυμαριού τα χώνω σε μια γωνία του ταψιού.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
- Σερβίρω με πλούσια ντοματοσαλάτα και κρύο λευκό κρασί ή δροσερό ουζάκι.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply