Ροδακινόπιτα …η ανάποδη!

Την εύκολη αυτή συνταγή, με μήλα όμως το επισημαίνω , την φτιάχνω εδώ και χρόνια και πάντα με επιτυχία! Αυτό το καλοκαίρι όμως  που η χώρα μας βρέθηκε με τόνους ροδάκινα διαθέσιμα στην εγχώρια αγορά, έχω φτιάξει πολλές συνταγές γλυκών που ξέρω, με φρούτα, βάζοντας στη θέση τους  τα υπέροχα ροδάκινα μας.
Και δεν με έχουν απογοητεύσει καθόλου. Όσα γλυκά έφτιαξα,  βγήκαν τέλεια και γευστικότατα!

Ειδικά αυτή η συνταγή νομίζω ότι είναι το ευκολότερο απ’τα γλυκά φούρνου, μιας και δεν χρειάζονται γνώσεις και αυστηρές μετρήσεις των υλικών. Στην κυριολεξία και αυτό που λέω πάντα, το χέρι και το μάτι είναι τα καλύτερα εργαλεία στην κουζίνα. Ακόμα και για την  αυστηρή ζαχαροπλαστική, για κάποιες απλές περιπτώσεις βεβαίως.

Χωρίς υπερβολές, θα έλεγα ότι το γλυκό αυτό “η ανάποδη ροδακινόπιτα” είναι ιδανικό για αρχάριες ή για φίλες που συνήθως δεν τους πετυχαίνουν τα κέικ και απογοητεύονται. Προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το εύκολο, ζουμερό και γευστικότατο γλυκό, είτε για πρωινό, είτε για το βράδυ που ένα του κομμάτι θα συνοδεύσει το παγωτό σας.

Nicola_Wiehahn_Botanical_Portfolio_PeachesΥλικά

  • 2-3 ροδάκινα (για τη βάση του πυρέξ)
  • 1 ποτήρι του νερού πολτό ροδάκινου (περίπου 2 μεγάλα ροδάκινα)
  • 120-130 γρ. βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 1-1/2 φλ.
  • 1 κ.σ. γεμάτη κανέλα ή αν σας αρέσει πολύ η κανέλα βάλτε και περισσότερη, όπως κάνω εγώ.
  • 2 κ.σ. μπέικιν

20140905_0001Εκτέλεση

  1. Λιώνω σε χαμηλή θερμοκρασία τα 2/3 του βουτύρου σ ένα πυρεξάκι.
  2. Προσθέτω τα 2/3 της ζάχαρης και την κανέλα  στο λιωμένο βούτυρο.
  3. Ανακατεύω καλά τα τρία υλικά με ένα πιρούνι.
  4. Καθαρίζω τα 2-3 ροδάκινα, τα κόβω σε ροδέλες ή μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετώ με τάξη στο πυρεξάκι και πάνω απ’το βουτυροζαχαροκανελένιο μείγμα.
  5. Για να φτιάξω τώρα το κέικ, βάζω το υπόλοιπο βούτυρο σε κάδο ή βαθύ δοχείο και το χτυπώ για λίγο με το 1/3 της ζάχαρης.
  6. Προσθέτω τα 2 αβγά, τα χτυπώ για λίγο και στη συνέχεια όλον τον πολτό του ροδάκινου.
  7. Ανακατεύω καλά, προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και την μπέικιν, τόσο όσο να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
  8. Ρίχνω προσεχτικά το χυλό αυτό στο πυρέξ και πάνω απ τα ροδάκινα.
  9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσει το κέικ.
  10. Σε πυρέξ σκεύος θα έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε να βράζει η ζάχαρη με το βούτυρο και να γίνεται καραμέλα.
  11. Βγάζω το σκεύος απ το φούρνο, το αφήνω 5-10 λεπτά να “ηρεμήσει” και το αναποδογυρίζω προσεχτικά σε πιατέλα ή δίσκο μεγαλύτερο βεβαίως απ’το πυρέξ.
  12. Μ αυτό τον τρόπο, το κέικ γίνεται η βάση για τα γευστικότατα καραμελωμένα ροδάκινα.

20140905_0003 20140905_0006 20140905_0010 20140905_0012 20140905_0016 20140905_0018Tips

  • Εκτός από ροδάκινα μπορείτε να προσθέσετε και νεκταρίνια.
  • Γεμίστε τα κενά ανάμεσα απ τα ροδάκινα με μικρότερα κομμάτια φρούτου.
  • Σημαντικό πριν ξεκινήσετε να το φτιάξετε, να έχετε εκτός απ’το πυρέξ και τον αντίστοιχο δίσκο ή πιατέλα όπου θα αναποδογυρίσετε το γλυκό σας.
  • Τον πολτό ροδάκινου τον έφτιαξα στο μπλέντερ, προσθέτοντας 1 σφηνάκι λικέρ. (Ό,τι υπάρχει στο σπίτι)

Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *