Ρεβίθια με μανιτάρια

Τα υπέροχα, βραστερά ρεβίθια είναι από τα εύφορα χωράφια του Αγίου Γεωργίου Δομοκού και κατευθείαν απ’ τα ντουλάπια της αγαπημένης παιδικής φίλης, συμμαθήτριας και μετέπειτα κουμπάρας μου, Κούλας. Τα μανιτάρια είναι από σούπερ μάρκετ (πολύ θα ήθελα να είναι βουνίσια… αλλά δεν…) η συνταγή είναι δική μου. “Έδεσα” όλα τα παραπάνω και έκανα ένα φαγητό μοναδικό, ιδιαίτερο, γευστικό, θρεπτικό και τύφλα να’ χει το κρέας… που ούτως ή άλλως πρέπει να είναι περιορισμένο στη διατροφή μας. Δεν έχω κάτι άλλο να σας πω, βιάζομαι να ανεβάσω τη συνταγή και να σας την προσφέρω σας μικρό μαγειρικό δώρο. Όλα τα άλλα, τα οφέλη δηλαδή των συγκεκριμένων βασικών υλικών, σίγουρα τα γνωρίζετε ή  εύκολα μπορείτε να τα βρείτε στον ωκεανό πληροφοριών του διαδικτύου.

 

Υλικά

  • 150 γρ. ρεβίθια αναποφλοίωτα – η μικρή αυτή ποσότητα είναι ό,τι πρέπει για να υπάρχει ισορροπία με την ποσότητα των μανιταριών.
  • 400 γρ. άσπρα μανιτάρια μεγάλα
  • 1-1 σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι και παραπάνω λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • Λεμονοπίπερο
  • Κίμινο
  • Λίγο γλυκάνισο
  • Κουρκουμά για να ζωντανέψει το χρώμα του φαγητού
  • Λίγο κορν φλάουρ για να δέσει η σάλτσα και να γίνει μελάτο το φαγητό

Διαδικασία

  • Από το βράδυ βάζω τα ρεβίθια να μουσκέψουν σε νερό της βρύσης.

  • Κατά τις έντεκα το πρωί της επομένης, βάζω τα ρεβίθια με λίγο σχετικά νερό (για οικονομία χρόνου και ενέργειας) να πάρουν βράση, εννοείται χωρίς καπάκι η κατσαρόλα. Αφαιρώ τον αφρό, σουρώνω τα ρεβίθια και αμέσως τα βάζω ξανά στην κατσαρόλα με καυτό νερό. Ρίχνω ελάχιστο αλάτι. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και με ανοιχτή την κατσαρόλα τα αφήνω να μαλακώσουν. Μου πήρε περίπου πενήντα λεπτά, ούτε ώρα δηλαδή και μάλιστα χωρίς να φύγουν οι πολύτιμες φλούδες τους.
  • Λίγο πριν κλείσω το μάτι της κουζίνας, ετοιμάζω τα μανιτάρια. Τα καθαρίζω με πανάκι και τα κόβω σε τέσσερεις φέτες το καθένα. Καθαρίζω και ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου.

  • Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, αρχικά ρίχνω τα σκόρδα και σοτάρω μόνο 1-2 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία. Ρίχνω τα μανιτάρια, σοτάρω ώσπου να πέσει ο όγκος τους, Ρίχνω το αλάτι, το κίμινο, το γλυκάνισο, το λεμονοπίπερο και οπωσδήποτε τον κουρκουμά. Συνεχίζω το σοτάρισμα ώστε τα αρώματα να πλημμυρίσουν τα μανιτάρια. Τα θέλω ένα τσικ πικάντικα. Σβήνω με το κρασί.

 

  • Ρίχνω τα ρεβίθια με λίγο απ’ το ζουμί τους. Ανακατεύω με τα μανιτάρια, πασπαλίζω με λίγο κορν φλάουρ και κατεβάζω το τηγάνι απ’ τη φωτιά.

  • Πασπαλίζω για χρώμα αλλά και για γεύση με μπαστουνάκια κόκκινης πιπεριάς και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Θεσπέσιο και καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *