Ψωμάκια με πιπεριά Φλωρίνης

Η λαϊκή μου αρέσει, μου αρέσει πολύ. Η λαϊκή με εμπνέει με τα πολύχρωμα πολύτιμα αγαθά της γης.  Κάποιες φορές ένας γεμάτος πάγκος με δυνατό χρώμα, όπως αυτός με τις κατακόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, μπορεί να γίνει το έναυσμα για πολλές μαγειρικές λύσεις, νόστιμες, απλές, γευστικές.
Κάπως έτσι λειτούργησε και η επίσκεψη μου στη λαϊκή της Τρίτης. Δυο κιλά πιπεριές Φλωρίνης… για μεζεδάκι, για γεμιστές, για πάστα, για σαλάτα κομμένες σε λεπτές ροδέλες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί η νοικοκυρά, νοικοκύρης τη στιγμή που θα τις δει μπροστά του, λαμπερές, κατακόκκινες, με αεροδυναμική φόρμα και σε πολύ καλή τιμή.
Ιδέα ρίχνω… η πάστα από τις συγκεκριμένες πιπεριές μπαίνει σαν βάση σε πίτσα, σε σάλτσες για να γίνουν πιο κόκκινες και πικάντικες, σε σάντουιτς, σε πίτες, σε μπουρεκάκια με τυριά και, πολλά άλλα.
Φτιάξτε τα εύκολα ψωμάκια κι αν δε τα φάτε όλα… παρακαλώ στείλτε τη διαμαρτυρία σας.

Υλικά (για 19 ψωμάκια)

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κρατώ τα 50 γρ. για τη διόρθωση της ζύμης
  • 120-130 γρ. πολτό πιπεριάς με το λάδι και το ξύδι της, μικρές ποσότητες.
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
  • Σουσάμι
  • Ηλιόσπορος

Διαδικασία

  • Ψήνω τις πιπεριές, τις ξεφλουδίζω και τις βάζω σε σκεύος, κατά προτίμηση γυάλινο, με ελαιόλαδο, ξύδι και ενδιάμεσα φετούλες σκόρδου και φρέσκια ρίγανη.

  • Βάζω στο μούλτι περίπου 120-130 γρ. από τις πιπεριές και τις πολτοποιώ.

  • Σε ένα μπολ ρίχνω τα 450 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύω με ένα πιρούνι και προσθέτω τον πολτό της πιπεριάς μαζί με 2-3 κ.σ. απ’ το ελαιόλαδο τους , το ξύδι τους και λίγο από το σκόρδο.

  • Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι ή κουτάλι. Κατόπιν αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά χλιαρό νερό, προσθέτω το αλάτι, συνεχίζω το ανακάτεμα και αρχίζω να ζυμώνω. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και ελαστική. Σ’ αυτό βοηθάει το ελαιόλαδο.

  • Σχηματίζω μια μπάλα, σκεπάζω το μπολ με μια μεμβράνη και το βάζω σε ένα ζεστό σημείο. Για την ακρίβεια εγώ το τοποθέτησα στο φούρνο, αφού τον είχα ανάψει μόλις για ένα 1 λ.

  • Αφήνω να ξεκουραστεί και κυρίως να φουσκώσει, περίπου 40 λ.

  • Στα 40 λ. που έχει φουσκώσει τέλεια, ζυμώνω πάλι για 2-3 λ. και πλάθω μικρά ψωμάκια. Μερικά τα “βουτώ”, πατάω σε ένα μπολάκι που έχω βάλει σουσάμι και σε άλλο ηλιόσπορους.
  • Τα αφήνω μέσα στο σβηστό φούρνο να φουσκώσουν, περίπου για 20.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 200 β. για 10λ. και μετά άλλα 20-25λ. στους 180β. ή ώσπου να χρυσίσουν.

  • Τα ψωμάκια έτοιμα, τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά, με την ελαφριά πικάντικη γεύση της ψημένης πιπεριάς, ταιριάζουν με όλα τα φαγητά και είναι τέλεια για μικρά σαντουιτσάκια για μικρούς και μεγάλους.

Καλή σας επιτυχία και  καλύτερη απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *