Πρασοκολοκυθοτυρόπιτα

Τι καλύτερο, όταν έχεις οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι μια ζεστή, τραγανιστή, νόστιμη  και εύκολη πίτα. Η αλήθεια έχει κάποια χρονοβόρα διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο. Ξεφεύγοντας απ’ την κλασική σπανακόπιτα, σκεφτόμουνα και το καθάρισμα και πλύσιμο του σπανακιού, κατέληξα χωρίς άλλη σκέψη στην παρακάτω πίτα.
Ζεστή, τραγανή όπως προλέγω και πεντανόστιμη, στήθηκε στο τραπέζι μας και την απολαύσαμε όλοι, μικροί και μεγάλο.

Υλικά (για ένα μεγάλο κλασικό ταψί)

  • Φύλλο κρούστας
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 2 μεγάλα κολοκύθια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1/4 φέτα
  • 1/4 τυριά κίτρινα τριμμένα
  • 1 κεσέ γιαούρτι 200 γρ.
  • 2 αβγά
  • Μπόλικο άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. τραχανά

Διαδικασία

  • Φτιάχνω πρώτα την κρέμα της γέμισης. Σε ένα μπολ ρίχνω το γιαούρτι, τα αβγά, τα τυριά. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για λίγη ώρα ώστε να δέσουν όμορφα τα υλικά.
  • Τρίβω τα κολοκύθια, τα αλατίζω ελαφρά και τα αφήνω να βγάλουν τα υγρά τους. Κόβω σε φέτες λεπτές το πράσο, και το κρεμμύδι σε καρεδάκια.

  • Στραγγίζω καλά τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα βάζω με την κρέμα γιαουρτιού και το πράσο με το κρεμμύδι σε ευρύχωρο μπολ. Ανακατεύω πολύ καλά. Προσθέτω μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο. Πασπαλίζω με τον τραχανά για να τραβήξει τα υγρά των υλικών.

  • Λαδώνω το ταψί μου με ελαιόλαδο και στρώνω οκτώ φύλλα, λαδώνοντας τα ελαφρά. Ρίχνω προσεχτικά τη γέμιση.

  • Σκεπάζω με άλλα οκτώ λαδωμένα φύλλα κρούστας. Χαράσσω σε κομμάτια, χωρίς να φτάσω ως τα κάτω φύλλα. Λαδώνω και πάλι.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στην πάνω πάνω σχάρα στους 180 βαθμούς περίπου για 50-60 λ. ή ώσπου να δω να χρυσίζει η πίτα πάνω κάτω.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *