Η ημέρα της λαϊκής λειτουργεί για μένα ψυχοθεραπευτικά. Δεν πηγαίνω στη λαϊκή για να ψωνίσω, τρόπος του λέγειν δηλαδή, πηγαίνω πρωτίστως για να απολαύσω χρώματα, φόρμες, πάγκους με νέα προϊόντα ανάλογα με την εποχή, να ακούσω τους παραγωγούς με τις μπάσες, δυνατές και κάποιες φορές άχαρες φωνές τους να διαλαλούν την πραμάτεια τους, να δω τις γειτόνισσες να συναντιόνται σ΄αυτό το εβδομαδιαίο ραντεβού τους, να λένε τα νέα τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να διαμαρτύρονται για τις πολιτικές εξελίξεις και τέλος όλοι και όλες με γεμάτα τα καρότσια να γυρίζουμε σπίτι για να τακτοποιήσουμε τα πολλά ψώνια μας. Και η αλήθεια είναι ότι στη λαϊκή μπορείς ακόμα να ψωνίζεις πολλά, καλά και αρκετά φθηνά, φρέσκα πράγματα. Κατ΄ευθείαν από τα χωράφια, στις κουζίνες μας.
Ξέφυγα μήπως; Όχι, όχι! Συνεχίζω να είμαι μέσα στο θέμα μου. Οι πολύχρωμες ντούρες πιπεριές λοιπόν, που ήταν απλωμένες στον ηλιόλουστο πάγκο της ευγενικής κυρίας, με τράβηξαν τόσο, που χωρίς δεύτερη σκέψη αγόρασα αρκετές για μια υπέροχη, γευστικότατη, πολύχρωμη και μυρωδάτη σαλάτα που πάει με όλα. Άσε που και να μείνουν μερικές , διατηρούνται θαυμάσια στο ψυγείο για αρκετές μέρες μέσα σε λαδάκι και ξύδι. Έτσι σήμερα θα απολαύσετε μαζί μου την πολύχρωμη και γλυκιά αυτή πιπεροσαλάτα που σας συστήσω θερμά να την προγραμματίσετε.
Υλικά
- Πιπεριές μακρόστενες σε διάφορα χρώματα
- Σκόρδο
- Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο ή ακόμα καλύτερα αγουρέλαιο
- Μπαλσάμικο
- Διάφορα αρωματικά
- 1 κ.γ. μουστάρδα με μέλι (ή προσθέτετε εσείς 1 κ.γλ. μέλι)
Εκτέλεση
- Πλένω τις πιπεριές, τις βάζω σε ταψί και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 200 βαθμούς. Ψήνω για 8 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα και να δω να σκάει η φλούδα τους.
- Βγάζω το ταψί από το φούρνο, αναποδογυρίζω τις πιπεριές και τις ξαναβάζω μέσα για να τις ψήσω άλλα 6-7 λεπτά.
- Τις βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τη φλούδα τους, τις στραγγίζω καλά, γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος βγάζουν υγρά και τις αφήνω στην άκρη.
- Αρχίζω να ετοιμάζω μια ιδιαίτερα γευστική και ελαφρώς πικάντικη σάλτσα με την οποία και θα περιχύσω τις ψημένες πιπεριές. Πολτοποιώ μια σκελίδα σκόρδου και την αναμιγνύω με αρκετό ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μπαλσάμικο, 1 κ.γ. μουστάρδα και τα φυλλαράκια από ότι αρωματικό έχω στην κουζίνα μου. Η σάλτσα αυτή δένει και ισορροπεί πολύ καλά με τη γλύκα που έχουν γενικώς οι σαρκώδεις πολύχρωμες πιπεριές.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply