Σας αρέσουν οι πέστροφες; Σας αρέσουν και τα μανιτάρια; Ναι, ναι, αυτά τα απλά, τα λευκά που εύκολα βρίσκουμε στην αγορά. Αν ναι, τότε ευκαιρία να δοκιμάσετε και τα δύο μαζί, σε μια όμορφη γευστική συνύπαρξη. Απλή και εύκολη η όλη διαδικασία μαγειρέματος, γρήγορο το ψήσιμο στο φούρνο, ένα φαγητό με λίγα λόγια που θα σας διευκολύνει κάποια μέρα που ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και δεν θα θέλατε να φάτε πολύ ώρα στην κουζίνα σας.
Αρκεί βεβαίως να έχετε προνοήσει και να έχετε κάνει τα ψώνια σας απ την προηγούμενη μέρα, ώστε να είσαστε έτοιμοι για δράση και χωρίς καθυστερήσεις.
Η πέστροφα λοιπόν το ποταμίσιο αυτό ψάρι, είναι το καμάρι των ορεινών ελληνικών ποταμών. Είναι ένα πανέμορφο ψάρι με νόστιμο και εύπεπτο κρέας που ανήκει στην οικογένεια των “σολμονιδών” Λατρεύει τα κρύα, καθαρά και αρκετά οξυγονωμένα νερά. Είναι ένα ανάδρομο ψάρι, που κολυμπά δηλαδή κόντρα στο ρεύμα των ποταμών και γυρίζει πάντα στις πηγές εκεί που γεννήθηκε, για να αφήσει και αυτό με τη σειρά του τα αβγά του.
Η αλήθεια για τον άνθρωπο της πόλης το να βρει ποταμίσια πέστροφα είναι μάλλον κάπως δύσκολο. Έτσι ας αρκεστούμε στις πέστροφες του εμπορίου, μιας και οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας αυτού του ψαριού, είναι πια στον τόπο μας πολλές και καλές. Συνεχίζει να είναι ένα πολύ οικονομικό ψάρι, χωρίς “δύσκολα” κόκαλα, νοστιμότατο που μπορούμε να το φτιάξουμε με πολλούς και διάφορους τρόπους.
Ένας απ αυτούς είναι και η σημερινή μου πρόταση. Πέστροφα με μανιτάρια λεμονάτα, στο φούρνο. Δοκιμάστε αυτό το πιάτο και θα ενθουσιαστείτε.
Υλικά (για 2 άτομα)
- 2 πέστροφες 700-800 γρ.
- 1/2 κιλό λευκά μανιτάρια
- 2 χοντρόφλουδα λεμόνια
- Σκελίδες σκόρδου
- Αλατοπίπερο
- Φυλλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου, ή ότι άλλο αρωματικό έχετε στην κουζίνα σας.
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τις πέστροφες και τις βάζω στο ταψί.
- Πλένω καλά τα μανιτάρια, αφαιρώ τα ποδαράκια και κόβω τα καπελάκια στα δύο αν είναι μεγάλα.
- Τα βάζω και αυτά στο ταψί.
- Πλένω καλά τα λεμόνια, ώστε να πάρω το ξύσμα τους και μετά τα στύβω για το χυμό τους.
- Σε ένα βαζάκι βάζω 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο και το χυμό των λεμονιών. Χτυπάω καλά το λαδολέμονο και με αυτό περιχύνω τα ψάρια και τα μανιτάρια.
- Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω απαλά τα υλικά μου και τέλος προσθέτω το ξύσμα λεμονιού, μερικά φυλλαράκια απ το δενδρολίβανο και μερικές σκελίδες σκόρδου.
- Βάζω το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνω περίπου για 30-35 λεπτά στους 220 βαθμούς.
Tips
- Νερό δεν βάζω καθόλου, θα βγάλουν τα μανιτάρια τα δικά τους υγρά, συν το λαδολέμονο που πρόσθεσα.
- 30-35 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για να ψηθεί το φαγητό μας. Αν δείτε ότι δεν έχει ροδίσει, θα ανεβάσετε στο τελευταίο 5λεπτο τη θερμοκρασία του φούρνου. Πάντα βεβαίως έχουμε το νου μας μη μας ψηθεί περισσότερο απ ότι πρέπει και ξεραθεί. Είναι εύκολο και γρήγορο φαγητό όπως είπαμε και δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πετύχετε.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply