Παλαμίδα πλακί με πατάτες ροδέλες

Ένα εξαιρετικό ψάρι που δεν το βρίσκεις τακτικά, είναι η σημερινή μου πρόταση. Παλαμίδα πλακί στο φούρνο με ροδέλες πατάτας και κρεμμυδιών, μπόλικη φρέσκια ντομάτα, πελτέ και κρασί που θα συνοδέψουν και θα ψηθούν μαζί με το  υπέροχο αυτό  λευκόσαρκο  ψάρι, του οποίου η τελική γεύση όταν βγει από το φούρνο, άνετα θα τη χαρακτήριζα ως ψαρίσιο λουκούμι. Και αυτόν τον χαρακτηρισμό, πιστέψτε με, δεν τον λες εύκολα.

Υλικά (για 3-4 μερίδες)

  • 1 παλαμίδα περίπου 800-900 γρ.
  • 2 πατάτες
  • 2-3 ώριμες ντομάτες
  • 2-3 ξερά κρεμμύδια
  • 6-7 ή και παραπάνω σκελίδες σκόρδου
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Φρέσκια ρίγανη και δυόσμο
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά

20161005_0004

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω το ψάρι και το αφήνω στην άκρη.
  2. Καθαρίζω τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα  και τα κόβω σε λεπτές ροδέλες.
  3. Ξεφλουδίζω τις ντομάτες και τις ψιλοκόβω με το μαχαίρι.
  4. Σε ένα ταψί απλώνω πρώτα τις ροδέλες πατάτας με μερικά σκόρδα, αλατίζω και στη συνέχεια βάζω τα κρεμμύδια.
  5. Ρίχνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες με τα υπόλοιπα σκόρδα και λίγο από το κρασί στο οποίο έχω διαλύσει τον πελτέ. Πασπαλίζω με τα φύλλα της φρέσκιας ρίγανης και το δυόσμο.
  6. Ακουμπώ το ψάρι, του ρίχνω το υπόλοιπο κρασί με τον πελτέ, αλατοπιπερώνω, ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και βάζω το ταψί μέσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
  7. Ψήνω το ψάρι στους 220 βαθμούς, ώσπου να δέσει η σάλτσα και να ροδίσει όλο το φαγητό, περίπου 45 λεπτά. Στο τέλος κι αν δεν έχει ροδίσει το ψάρι, ανάβω το γκριλ για άλλα 8 λεπτά.

20161005_0009

20161005_0010     20161005_0011

20161005_0012

20161005_0016

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *