Μεσ’ του Αιγαίου, Αιγαίου τα νερά… τα ψάρια φτερουγίζουν…
Η παλαμίδα με το υδροδυναμικό και ατρακτοειδές σώμα, με το σκουρόχρωμο ραχιαίο πτερύγιο και την ασημί κοιλιά, με τις αεροδυναμικές ραβδώσεις στο μεταλλικό μπλε της ράχης, η παλαμίδα της σπάνιας διατροφικής αξίας και περιζήτητο πελαγίσιο ψάρι… αυτήν την παλαμίδα σας παρουσιάζω σήμερα με τιμή και γεύση, σε εύκολη παρασκευή που την αφήνει ζουμερή, τρυφερή και κυρίως γευστικότατη.
Για άλλη μια Τρίτη στην αγαπημένη λαϊκή, το μάτι να παίζει στα ψάρια των καθαρών πάγκων με τη μεγάλη ποικιλία και τη φρεσκάδα της θάλασσας να σκάει στις αισθήσεις και να μην ξέρεις τι να διαλέξεις. Και κει, εκεί που αμφιταλαντεύομαι… τσουπ ο Μανώλης, ο ευγενέστατος, χαμογελαστός νεαρός επιχειρηματίας στον πάγκο με τα ψάρια του, να ρίχνει το δόλωμα με τις παλαμίδες του και να μην μπορείς να αντισταθείς.
“Δυο τελευταίες, παρ’ τις και θα με θυμηθείς”. Πιάνουμε την κουβέντα, πιάνουμε τις γνωριμίες, πιάνουμε τις συνταγές. “Άσε, μου λέει, θα στην ανοίξω τη μια πετάλι, θα βάλεις ντομάτες κρεμμύδια και την άλλη Τρίτη έλα να τα πούμε”. Ακούω την προτροπή, τη συνταγή και τις υποδείξεις του. Παίρνω πεντακάθαρες τις φρεσκότατες παλαμίδες, παίρνω στα σοβαρά τα λεγόμενα του και τρέχω κατ’ ευθείαν στην κουζίνα. Τα πάντα έτοιμα στον πάγκο, πιατέλες, ντομάτες κρεμμύδια, μαϊντανά και ό,τι άλλο χρειάζομαι για την συνταγή του Μανώλη, ελαφρώς διαφοροποιημένη από μένα. Είναι αυτό που λέμε το touch της μαγείρισσας.
Τα πάντα με σειρά και τάξη και μέσα στο φούρνο και μέσα στην πιατέλα και μέσα στα πιάτα μας και πάνω στο τραπέζι. Αβοκάντο τζατζίκι, λαδολέμονο, παντζάρια, home made bread λευκό δροσερό κρασί και… στην υγειά σου Μανώλη για τη συνταγή, αλλά κυρίως για τις υπέροχες παλαμίδες που αγόρασα από τον πάγκο σου.
Στο top five των ψαριών, αυτή η παλαμίδα θα ήταν σίγουρα μέσα και ποιος ξέρει; Μπορεί να ήταν και πρώτη στη σειρά.
Υλικά
- 1 παλαμίδα σχετικά μεγάλη για 4 άτομα
- 1 κόκκινο κρεμμύδι ξερό
- 1 ντομάτα
- 2 σκελίδες σκόρδου
- Μαϊντανό μπόλικο
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βεγκέτα ή αλατοπίπερο
- Χυμό από ένα λεμόνι
Διαδικασία
- Η υπέροχη παλαμίδα ανοιχτή σε πετάλι απ’ τον ψαρά σας. Αν τον λένε και Μανώλη ακόμα καλύτερα.
- Ψιλοκόβω αρκετό μαϊντανό και καθαρίζω τις δυο σκελίδες σκόρδου.
- Τα βάζω στο μούλτι με αρκετό ελαιόλαδο και τη βεγκέτα. Χτυπάω καλά, ώστε να έχω μια όμορφη πάστα.
- Με αυτήν την πάστα σκεπάζω καλά και τα δυο εσωτερικά κομμάτια της παλαμίδας.
- Κόβω σε φέτες τη ντομάτα και το κρεμμύδι.
- Τα τοποθετώ προσεχτικά στη μια πλευρά του ψαριού, πάνω από την πάστα μαϊντανού. Καπακώνω τις ντομάτες με την άλλη πλευρά του ψαριού. Πιέζω ελαφρά.
- Βάζω την παλαμίδα σε ρηχό ταψί κουζίνας, αφού το έχω λαδώσει καλά, με λίγο νεράκι.
- Ψήνω την παλαμίδα στον αέρα στους 250 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά. Δε χρειάζεται περισσότερο για να μη στεγνώσει. Τη θέλουμε ζουμερή και τρυφερή.
- Σερβίρω με λαδολέμονο, σαλάτα παντζάρια και ένα τζατζίκι αβοκάντο το οποίο το “χτύπησα” στο μούλτι που έφτιαξα την πάστα μαϊντανού, χωρίς να πλύνω. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό.
Καλή σας επιτυχία και καλύτερη Απόλαυση
Leave a Reply