Ομελέτα με γεμιστούς πικάντικους κολοκυθοανθούς

Για άλλη μια φορά στην Τεχνόπολη για την γιορτή ελληνικών προϊόντων απ’ όλη την Ελλάδα. Ο καιρός βροχερός δεν βοηθά ιδιαίτερα στην προσέλευση του κόσμου, όπως άλλες χρονιές. Όμως οι πιστοί του είδους παρόντες με τα αδιάβροχα και τις ομπρέλες τους. Άλλωστε πολλά περίπτερα με τους παραγωγούς και τα διαφορετικά εκθέματα τους βρίσκονται μέσα στις μεγάλες αίθουσες που άνετα μπορεί να κινηθεί, να δει, να γευτεί και να αποφασίσει τι θα αγοράσει ο επισκέπτης. Χάρμα οφθαλμών τα παλιά αλλά και τα νέα προϊόντα προσελκύουν το κοινό να τα θαυμάσει από κοντά και να τα δοκιμάσει. Όλη η Ελλάδα παρούσα με ό,τι καλύτερο υπάρχει. Κοπιάζουν οι παραγωγοί, αγωνιούν και παλεύουν για την διατήρηση την μικρής ή μεγαλύτερης επιχείρησης τους. Γευστικότατα γλυκά και μέλια και σύκα και μαρμελάδες. Υπέροχα τυριά που θα συνοδεύσουν τα φαγητά μας. Ποικιλίες κρασιών και ούζα και ελιές και λάδια και αρτοσκευάσματα. Μαθήματα γευσιγνωσίας και κοπής κρέατος. Πλήθος πληροφοριών και προσφορών από ευγενέστατους και πρόθυμους παραγωγούς και σεφ. Όλα συνηγορούν για την επιτυχία της έκθεσης.

Γυρίζω πολλά περίπτερα, πότε με ανοιχτή την ομπρέλα μου, πότε κλειστή.Βλέπω, συζητάω, δοκιμάζω, αγοράζω. Ξέρω από πριν, που και πως θα κινηθώ.  Μία από τις στάσεις μου, για άλλη μια φορά  και το περίπτερο του τυροκομείου ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ, που έχει τη βάση του, στην πανέμορφη, αρχοντική Σύρο.

Η τσάντα μου γεμίζει από ποικιλία τυριών. Τα περίφημα γροθοτυράκια, με μπούκοβο το ένα, με ρίγανη το άλλο. Ανθότυρο και γραβιέρες. Σκορδάτη η μία, με λιαστή ντομάτα η άλλη, τα καινούργια προϊόντα του ΖΩΖΕΦΙΝΟΥ. Ανυπομονώ να τα δοκιμάσω, είτε μόνα τους, είτε σε κάποια συνταγή. Είμαι σίγουρη για την ποιότητα των πρώτων υλών αλλά και της ιδιαίτερης γεύσης τους. Και ξεκινώ με το γρονθοτυράκι με μπούκοβο, το ελαφρώς πικάντικο αυτό αγελαδινό τυράκι, με το οποίο θα γεμίσω τους κολοκυθοανθούς μου και θα τους βάλω σε μια απλή ομελέτα, την οποία και θα αναδείξουν. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά (για 2-5 άτομα)

  • 4 μεγάλα αβγά
  • 2 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 5 κολοκυθοανθούς ή περισσότερους αν είναι μικροί
  • 150 γρ. γροθοτυράκι με μπούκοβο (Συριανό τυράκι από αγελαδινό γάλα – ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ)
  • Φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • Αλάτι, πιπέρι ή γλυκιά πάπρικα για την ομελέτα
  • Καλαμποκέλαιο ή άλλο σπορέλαιο

Εκτέλεση

  • Αφαιρώ τους ανθούς από τα κολοκυθάκια και τους ξεβγάζω προσεχτικά κάτω από τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια τους αφήνω μέσα σε λεκάνη με νερόξυδο πέντε λεπτά. Τους βγάζω απ’ το νερό, τους στραγγίζω μαλακά μέσα στο χέρι μου και τους βάζω πάνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα για να στεγνώσουν καλά.
  • Με ένα κοφτερό μαχαιράκι τους ανοίγω μια σχισμή και από εκεί αφαιρώ προσεχτικά τους στήμονες.

  • Τρίβω το πικάντικο γροθοτυράκι με το μπούκοβο, από την χοντρή πλευρά του τρίφτη και το ανακατεύω με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

  • Γεμίζω τους ανθούς με το τριμμένο τυρί. Τους σφίγγω ελαφρά στη χούφτα μου και τους αφήνω στην άκρη.

  • Βάζω σε αντικολλητικό τηγάνι το καλαμποκέλαιο και το αφήνω να κάψει. Ταυτόχρονα χτυπώ τα αβγά με το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι.

  • Ρίχνω το παχύρευστο μείγμα στο τηγάνι. Αφήνω να περάσουν 1-2 λεπτά και τακτοποιώ τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς πάνω στην ομελέτα. Χαμηλώνω στο μισό την θερμοκρασία και με ένα πιρούνι πιέζω ελαφρά τους ανθούς.

  • Ψήνω για 2-3 λεπτά και προσεχτικά  αναποδογυρίζω τους ανθούς με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και ενός πιρουνιού.

  • Αφήνω την ομελέτα άλλα 2-3 λεπτά να σιγοψηθεί και τέλος την τελειώνω στο γκρίλ, βάζοντας όλο το τηγάνι κάτω απ’ αυτό, μεσαία σχάρα, ίσα να φουσκώσει και να ροδίσει. Θερμοκρασία γκριλ στο φουλ, μόνο για 2 λεπτά.

  • Διατηρώ την ομελέτα στο φούρνο ζεστή ώσπου να την σερβίρω.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *