Μηλόπιτα η ξινούτσικη

Apple Anxiety 8x16 acrylicΧειμωνιάτικες μέρες χωρίς μια μηλόπιτα δεν γίνεται. Αυτό το υπέροχο φρούτο με τις πολλές ποικιλίες που ευδοκιμεί τόσο καλά στη χώρα μας, παίρνει μια άλλη γευστική διάσταση όταν σμίξει με τη ζάχαρη και με άλλα υλικά που θα το μετατρέψουν σε ένα θεσπέσιο γλυκό. Ιδανικό για τον πρωινό καφέ, ιδανικό για το απογευματινό ρόφημα, ιδανικό για τις στιγμές της μόνιμης υπογλυκαιμίας μας. Η σημερινή συνταγή θυμίζει πολύ την κλασική μηλόπιτα που έχω κάνει παλαιότερα, με μερικές όμως διαφοροποιήσεις που την κάνουν ελαφρώς διαφορετική στη γεύση, με την προσθήκη του χυμού από ένα λεμόνι, καθώς και με μια άλλη σειρά της πρόσμιξης των υλικών της. Ας δούμε λοιπόν βήμα βήμα, όλες τις φάσεις της παρασκευής αυτής της εύκολης μηλόπιτας, που ισορροπεί ιδανικά  το  ξινό με τη γλύκα ενός αφράτου λαχταριστού “μηλένιου” κέικ.

Υλικά ( για μια στρογγυλή φόρμα 23 cm )

  • 3 μήλα ότι ποικιλία θέλετε
  • 100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη και ζεστή
  • 220 γρ. ζάχαρη ( σκάρτο ένα ποτήρι του νερού ) + έξτρα ζάχαρη για πασπάλισμα
  • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ( ένα ποτήρι του νερού )
  • 3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • Κανέλα
  • Το χυμό από ένα λεμόνι

20160109_0004

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνω καλά τη φόρμα και την πασπαλίζω με ζάχαρη.
  • Καθαρίζω τα μήλα τα κόβω στη μέση και μετά σε φετούλες. Τις τοποθετώ τη μία δίπλα στην άλλη στη βουτυρωμένη φόρμα και τις ραντίζω με λίγο από το χυμό του λεμονιού.
  • Αναμιγνύω 2-3 κ.σ. ζάχαρη με 1 κ.σ. κανέλα και πασπαλίζω τα μήλα. Ραντίζω με 1-2 κ.σ. λιωμένη μαργαρίνη.

20160109_0006 20160109_0007

  • Σε ένα μπολ χτυπάω τα 220 γρ. ζάχαρη με τα 3 αβγά, προσθέτω σιγά σιγά το χυμό από το λεμόνι, τη λιωμένη ζεστή μαργαρίνη, συνεχίζοντας βεβαίως το χτύπημα γρήγορα αλλά απαλά και τέλος προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας ώσπου να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.

20160109_0010 20160109_0012

  • Ρίχνω το μείγμα πάνω από τα μήλα και ψήνω τη μηλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, περίπου για 45 λεπτά.

20160109_0014 20160109_0015

  • Μετά τα 45 λεπτά, βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, την αφήνω 10-15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της, αφαιρώ με προσοχή το τσέρκι και την αναποδογυρίζω σε πιατέλα.

20160109_0019

20160109_0023

  • Τρώγεται ζεστή, χλιαρή και σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *