Μηλοπατσαβουρόπιτα

Διαμαρτύρομαι. Διαμαρτύρομαι έντονα για το άκομψο και κακόηχο όνομα που δόθηκε σε ένα τόσο όμορφο, απλό και γρήγορο γλυκό. Άκου πατσαβούρα… όταν το σούρωμα που κάνουμε στα φύλλα, εμένα μου θυμίζει… πρώτον ακορντεόν,  δεύτερον βεντάλια, τρίτον πλισεδάκι, σαν τις μπλε φούστες που φορούσαμε πάλαι ποτέ στα μαθητικά μας χρόνια και τέλος μου θυμίζει αέρινα θαλασσινά κύματα δυο ή άντε τριών μποφόρ.

Τέλος πάντων και όπως και να έχει και όπως και να λέγεται αυτό το (στο άψε σβήσε) γλυκάκι, εσείς απολαύσετε το, πρώτα σε εικόνες και μετά στο σαλόνι σας, αφού προηγηθεί βεβαίως ο φούρνος της κουζίνας σας. Η πατέντα με το μήλο… δικής μου έμπνευσης pleaseeee…

Υλικά για πυρέξ 19Χ27

  • 250 γρ. φύλλο κρούστας… περίπου
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό… δε χρειάζεται περισσότερο
  • 1 μήλο κόκκινο μικρό
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 αβγό
  • Κανέλα και άχνη για πασπάλισμα
  • Βανίλια

Διαδικασία

  • Σε θερμοκρασία δωματίου και ελαφρώς λιωμένο το βούτυρο, βουτυρώνω το πυρεξάκι μου. Παίρνω ένα ένα φύλλο κρούστας και για ευκολία το κόβω στη μέση, παράλληλα με τη μικρότερη πλευρά του. Το βουτυρώνω ελαφρά, πεταχτά, μόνο απ’ τη μια πλευρά και το σουρώνω ανάλαφρα. Το τοποθετώ στο πυρέξ , στη μεγάλη του διάσταση. Κάνω το ίδιο για όσα φύλλα θα χρειαστούν για να γεμίσει το πυρέξ, χωρίς όμως να τα στριμώχνω. Όπως γράφω στα υλικά, εμένα μου πήρε 250 γρ. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει σε οβάλ ή στρογγυλό ταψάκι, περίπου της ίδιας χωρητικότητας.

  • Πλένω καλά το μήλο, το κόβω στη μέση, αφαιρώ τα κουκούτσια. Στη συνέχεια το κόβω σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο.

  • Τακτοποιώ τις λεπτές φέτες μήλου ανάμεσα στις πτυχές του φύλλου κρούστας. Περιχύνω με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο που έχω στο τηγανάκι.

  • Βάζω το πυρέξ σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στον αέρα, στους 180 βαθμούς, μόνο για 20 λεπτά.

  • Όσο ψήνονται τα φύλλα, βάζω σε μπολ το ζαχαρούχο γάλα με νερό τόσο, όσο χωράει στο τενεκεδάκι του γάλακτος. Ανακατεύω καλά ώστε να διαλυθεί το γάλα. Προσθέτω το αβγό και τη βανίλια.

  • Στα 20 λεπτά που βγάζω το πυρέξ, το περιχύνω με αυτήν την κρέμα ζαχαρούχου με το αβγό. Το ξαναβάζω στο φούρνο και ψήνω μόνο για 10 λεπτά. Είναι αρκετά για απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσουν τα φύλλα και το μήλο.

  • Βγάζω το πυρεξάκι, περιμένω να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρω με άχνη και κανέλα.

Καλή και γλυκιά σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Μηλοπατσαβουρόπιτα”

  1. fotini vatsithianou

    Πωωω τι ωραιοοο

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *