Να πας πρωί πρωί λαϊκή και να μην αγοράσεις solanum melongena;! Α πα πα, απαράδεκτο. Να βλέπεις τις σκουρόχρωμες solanum melongena απλωμένες και αραδιασμένες στους πάγκους σαν να κάνουν ηλιοθεραπεία, να σε προκαλούν να τις κοιτάξεις, να τις αγγίξεις για να αγοράσεις μερικές από αυτές για το φαγητό της ημέρας και συ να αδιαφορείς;! Δεν το νομίζω. Υπάρχουν τόσοι τρόποι για να μαγειρευτούν και τόσοι λόγοι για να μπουν στο όμορφο καροτσάκι σου, που σίγουρα θα ενδώσεις. Και το όνομα αυτής, μελιτζάνα!
Προέρχεται από παραλλαγή της Αραβικής της ονομασίας, επηρεασμένης από το μελανό χρώμα του καρπού. Τα άνθη της κρεμαστά, χρώματος μοβ. Ο καρπός της κυλινδρικός, ωοειδής ή σφαιρικός, χρώματος μοβ, βαθύ μοβ, μοβ με άσπρες γραμμές, ακόμα και κοκκινωπός ανάλογα πάντα με την ποικιλία. Η σάρκα της σπογγώδης με πολλά σπόρια και μια χαρακτηριστική πικρίλα που όμως με την κατάλληλη προετοιμασία πριν το μαγείρεμα αλλάζει κατάσταση και μετατρέπεται σε μια γλύκα μοναδική και εθιστική θα έλεγα για πολλούς που λατρεύουν αυτόν τον πλούσιο καρπό που τον βρίσκουμε σε αφθονία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στη Μεσόγειο, σε πολλές και γευστικές συνταγές.
Επέλεξα αυτή τη φορά μια πίτα, γευστικότατη, πικάντικη, πλούσια και θρεπτική μαζί, ικανή για μια ολόκληρη οικογένεια. Δεν μπορώ να πω, έχει τη διαδικασία της.Έχει όμως και τη μοναδικότητα και χαρακτηριστική γεύση της μελιτζάνας στην πίτα, που θα ικανοποιήσει όποιον θα έχει τη χαρά να την απολαύσει.
Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί φούρνου-24 μερίδες)
- 1 κιλό μελιτζάνες – προτιμήστε μικρές που έχουν λιγότερα σπόρια
- 500-600 γρ. φέτα
- 2 αβγά
- 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 πακέτο φύλλο κρούστα (ή το πιο χοντρό για πίτες)
- Ελαιόλαδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω καλά τις μελιτζάνες, να τις κόψω σε κυβάκια και να τις βάλω σε λεκάνη με νερό για να φύγει η πικρίλα που έχουν. Τις αφήνω περίπου μια ώρα.
- Ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά μου. Πλένω καλά και ψιλοκόβω το μαϊντανό. Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι. Καθαρίζω και πολτοποιώ τη ντομάτα. Θρυμματίζω τη φέτα.
- Βγάζω τα κυβάκια της μελιτζάνας από το νερό, τα στραγγίζω καλά και τα τυλίγω με μια πετσέτα βαμβακερή, ώστε να φύγουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο, περίπου 1/2 φλ. και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύω για λίγο ώσπου να γυαλίσει και στη συνέχεια ρίχνω τις μελιτζάνες. Αλατίζω και ανακατεύω καλά και απαλά, ώσπου να μαλακώσουν και να πέσει ο όγκος τους.
- Σε αυτή τη φάση προσθέτω στο τηγάνι τη ντομάτα και το μαϊντανό. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα σε σβησμένη φωτιά για 10-15 λεπτά για να πέσει η θερμοκρασία.
- Μεταφέρω τις μελιτζάνες σε μια βαθιά λεκάνη (ή και στο ίδιο το τηγάνι) και προσθέτω την τριμμένη φέτα, τα δύο αβγά, το πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά.
- Στο ταψί μου τώρα και αφού λαδώσω καλά τον πάτο του, στρώνω 6 φύλλα, πάντα λαδώνοντας κάθε φύλλο ξεχωριστά και ρίχνω τη γέμιση μελιτζάνας.
- Πάνω από τη γέμιση στρώνω και τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα, χαράσσω την πίτα, πασπαλίζω με μαυροκούκι (προαιρετικά) και την ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, περίπου για 1 ώρα, ώσπου τα φύλλα να ροδοκοκκινίσουν.
- Βγάζω την πίτα από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει λίγο, την κόβω και τη σερβίρω χλιαρή.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply