Λοιπόν, λοιπόν… μετά τις τσακώνικες στο φούρνο με παρέα... έπος… σειρά έχουν οι τσακώνικες στην κατσαρόλα με παρέα. Και τι παρέα παρακαλώ;! Κρεατάκι… εντάξει κλασική περίπτωση αλλά και με ρεβίθια παρακαλώ! Να πω λουκούμι; Να πω μέλι; Να πω νέκταρ κατσαρόλας; Όπως και να το πω… γλύψαμε και την κατσαρόλα.
Υπολόγιζα για ρεβίθια και πράγματι τα είχα βάλει από βραδύς να μουλιάσουν. Η μαγειρική μου όμως ιστορία πήρε άλλη τροπή, όταν είδα τις τρεις τσακώνικες ελαφρώς μαραμένες που στόλιζαν την όμορφη πιατέλα, θυμήθηκα και ένα κομμάτι χτένι στην κατάψυξη, σκάρτο μισόκιλο. Το μυαλό πήρε στροφές… στροφάρισε σε ρυθμούς τουίστ… ναι ναι… κάν’το , είπε η υποστηρικτή, έσω μαγειρική μου φωνή.
Κλασικά ποδιά κουζίνας, το κρέας να ξεπαγώσει, τα μουλιασμένα ρεβίθια να βράσουν, οι μελιτζάνες να κοπούν και να μπουν, έστω και για λίγο στο νερό, το ραδιοφωνάκι μου να παίζει (μόνο μουσική), τα μαχαίρια και τα μπαχάρια στον πάγκο μου και για άλλη μια φορά να με εξιτάρουν για τη διαδικασία και κυρίως το αποτέλεσμα.
Θες η τύχη του πρωτάρη, λέμε τώρα, θες τα όμορφα υλικά σε ένα νέο συναπάντημα, θες όπως πάντα η καλή μαγειρική διάθεση και το ζυμωτό σπιτικό ψωμί, θες όλα μαζί… παρακαλώ κοπιάστε!
Υλικά
- 3 μελιτζάνες τσακώνικες
- 200 γρ. ρεβίθια – κλασικά μουλιασμένα από βραδύς
- 500 γρ. χτένι μοσχαρίσιο κομμένο σε κύβους
- 3-4 ώριμες βαριές ντομάτες + 1 κ.γ. πελτέ
- 1-2 ξερά κόκκινα κρεμμύδια
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- Αλατοπίπερο + 1 κ.σ. βεγκέτα
Διαδικασία
- Βάζω τα ρεβίθια να βράσουν. Τα αφήνω ώσπου να μαλακώσουν αλλά ελάχιστα να κρατάνε ώστε όταν βράσουν με τα υπόλοιπα υλικά να ρουφήξουν τη γλύκα τους.
- Πλένω και κόβω σε κυβάκια τις μελιτζάνες, τις βάζω σε νερό ως την ώρα που θα τις τηγανίσω ελαφρά.
- Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και τα βάζω μαζί με το χτένι και λίγο ελαιόλαδο να σοταριστούν. Σβήνω με το κρασί, προσθέτω νερό χλιαρό και αφήνω να γίνει το κρέας.
- Περίπου στη μισή ώρα προσθέτω τις ντομάτες ψιλοκομμένες στις οποίες έχω προσθέσει και μια κουταλιά γλυκού πελτέ.
- Στεγνώνω καλά τις μελιτζάνες και τις τηγανίζω ελαφρά στο ελαιόλαδο ώσπου να πέσει ο όγκος τους.
- Ρίχνω τις μελιτζάνες μαζί με το ελαιόλαδο του τηγανιού και τα ρεβίθια στο κρέας, αν χρειάζεται προσθέτω ελάχιστο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνω + τη βεγκέτα, κλείνω με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνω όσο χρειάζεται ώστε να δέσουν όλα τα υλικά σε μια αρμονική οπτική εικόνα και κυρίως σε μια “ζαχαρένια” γεύση.
- Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρω με ζυμωτό ψωμί και την “άγια” ελληνική φέτα.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply