Οκτώβριος 2014. Βαρύς ο πρωινός ουρανός, σύννεφα και νοτισμένη ατμόσφαιρα, προμήνυμα για μπόρα, μας κάνει να επιταχύνουμε το βήμα μας προς το σταθμό του μετρό. Μπρος εμείς, πίσω οι βαλιτσούλες μας και στο ένα χέρι έτοιμη η ομπρέλα για κάθε ενδεχόμενο. Η διαδρομή μας συγκεκριμένη και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό. Μετρό, τρένο για Πειραιά και από κει το καράβι για τη Σύρο. Τετραήμερο στην όμορφη Ερμούπολη για ένα ενδιαφέρον διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, το animasyros , που έχει γίνει πια θεσμός στο νησί, επτά χρόνια μετά.
Είχαμε την εντύπωση ότι το καράβι θα ήταν μισογεμάτο, λόγω της εποχής, και του άσχημου καιρού. Λάθος συλλογισμός όμως. Το καράβι φίσκα από νέα παιδιά με προορισμό και αυτά το φεστιβάλ, που δεν λογάριαζαν ούτε το κρύο, ούτε τις ψιχάλες, ούτε του τι καιρός θα επικρατούσε στον τελικό προορισμό μας τη Σύρο.Τελικά ναι, συμβαίνουν και μικρά καιρικά θαύματα, όπως αυτό που συναντήσαμε στο λιμάνι του όμορφου νησιού, όταν ένας υπέρλαμπρος και ζεστός ήλιος όχι μόνο μας υποδέχτηκε σαν καλός και φιλόξενος οικοδεσπότης, αλλά μας συντρόφευσε όλες τις μέρες που μείναμε στη Σύρα.
Απολαύσαμε το φεστιβάλ, αλλά ιδιαιτέρως εγώ απόλαυσα τις βόλτες μου και την εξαιρετική ξενάγηση στην πανέμορφη Ερμούπολη από τη φίλη Μερόπη, που ακούραστα με γύρισε σε όλα τα ενδιαφέροντα της πόλης, κτίρια, μουσεία, ιδρύματα, δρόμους και γειτονιές και μου έδωσε πλείστες πληροφορίες για την ιστορία τη διαδρομή, αλλά και την καθημερινότητα αυτού του ζωντανού, πανέμορφου και με πολλά πνευματικά ενδιαφέροντα νησιού.
Υλικά (για 20 μαραθοτυροκεφτεδάκια)
- 1 βολάκι τυρί συριανό
- 2 αβγά
- Σιμιγδάλι
- 1 ματσάκι μάραθο
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβω το μάραθο και τρίβω σε χοντρό τρίφτη το βολάκι.
- Σε μια λεκάνη βάζω το τριμμένο τυρί, τα δύο αβγά, το μάραθο και ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω τόσο σιμιγδάλι (περίπου 2-3 κ.σ. γεμάτες) όσο να δημιουργηθεί μια κάπως σφιχτή ζύμη.
- Πλάθω κεφτεδάκια με βρεγμένα χέρια και τα στρώνω σε λαδωμένη λαδόκολα, σε ταψί φούρνου.
- Τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 περίπου 20-25 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο ή ώσπου να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply