Μαμαλίγκα τυρόπιτα (Ρουμανία)

Σαν χθες το ταξίδι στην όμορφη Ρουμανία. Σαν χθες που τρώγαμε  σε κάθε δείπνο και ένα πιατάκι μαμαλίγκα. Κάτι σαν συνοδευτικό σε κάθε, μα σε κάθε φαγητό που σερβίρουν στα παραδοσιακά εστιατόρια της χώρας. Σαν χθες που μαγείρεψα την απλή, απλούστατη μαμαλίγκα στην κουζίνα του διαμερίσματος που μείναμε στο διάστημα της παραμονής μας στο Βουκουρέστι, απ’ όπου και οι εξορμήσεις μας στις γύρω περιοχές. Είχα βάλει στο μυαλό μου ότι θα φτιάξω και μια άλλη εκδοχή της μαμαλίγκα, αυτήν που είχα την ευκαιρία να φάω σε ένα χωριό κάπου στην Transylvania. Και να που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, μετά από πολύ καιρό η αλήθεια, αλλά που κάτι έφερε στην επιφάνεια το καλαμποκάλευρο, συνειρμικά στη μνήμη μου την μαμαλίγκα και την επιθυμία μου να στρωθώ και να την μαγειρέψω. Δεν μου έμενε παρά η ακριβής συνταγή. Και τι τύχη! Η καλή μου φίλη Mihaela από το Cugir της Transylvania, μου έδωσε τη συνταγή της μαμάς της, αυτήν που σαν παιδάκι έτρωγε ζεστή, ζεστή όταν έβγαινε από το φούρνο της κυρίας Elena αλλά και από τους φούρνους πολλών σπιτιών, μιας και η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί παράδοση όχι μόνο για την περιοχή αλλά, με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές και για όλη την όμορφη αυτή Βαλκανική χώρα. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά (για ένα πυρέξ 21Χ21 εκ.)

  • 1 κούπα τσ. χοντρόκοκκο καλαμποκάλευρο ( η συσκευασία γράφει polenta )
  • 3 κούπες νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι (προαιρετικά αντί για αλάτι μπορείτε να βάλετε 1 ζωμό μυρωδικών)
  • 300 γρ.  χοντροκομμένη φέτα πικάντικη
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη ( μια κούπα τσ. ) ή ό,τι άλλο κίτρινο τυρί έχετε
  • Βούτυρο γάλακτος (για πιο rustic εκδοχή)
  • Λίγη φρυγανιά ή ό,τι παξιμάδι υπάρχει τριμμένο

Εκτέλεση

  • Βάζω σε μικρή κατσαρόλα 3 κούπες  νερό και τη μια κ.σ. κοφτή αλάτι. Βάζω το κατσαρολάκι στην εστία. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνω σαν βροχή και σιγά σιγά το καλαμποκάλευρο, έχοντας στο άλλο χέρι ξύλινη κουτάλα για να  ανακατεύω συνεχώς το αλεύρι, σε χαμηλή θερμοκρασία. Ρίχνω και 1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο.

  • Ανακατεύω το αλεύρι, ώσπου να απορροφήσει όλο το νερό. Περίπου 5-6 λεπτά για να σφίξει το μείγμα.

  • Αλείφω με το βούτυρο ( 2-3 κ.σ. ) τον πάτο του ταψιού και ρίχνω προσεχτικά τη μισή περίπου μαμαλίγκα. Τη στρώνω με την ανάποδη ενός κουταλιού της σούπας, το οποίο φροντίζω να το βρέχω ώστε να μην κολλάει απάνω του η μαμαλίγκα. Χαράσσω την επιφάνεια με ένα πιρούνι.

  • Πασπαλίζω με την φέτα και την κεφαλογραβιέρα.

  • Συνεχίζω βάζοντας την υπόλοιπη μαμαλίγκα, κουταλιά,  κουταλιά πάνω στα τυριά και σε διάφορα σημεία της επιφάνειας. Με την ανάποδη του κουταλιού μου, που πότε πότε βρέχω, στρώνω την μαμαλίγκα πάνω από τα τυριά. Με το πιρούνι χαράσσω την επιφάνεια. Ρίχνω 2 κ.σ. κοφτές βούτυρο και τέλος πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά. Η φρυγανιά ως γνωστόν θα βοηθήσει ώστε να ροδίσει πιο γρήγορα η μαμαλιγκοτυρόπιτα μιας και τα τυριά λιώνουν σχετικά γρήγορα.

  • Ψήνω τη πίτα μου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 220 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά δυναμώνω το φούρνο για να ροδίσει στο βαθμό που θέλω.

  • Αφήνω την πίτα μου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την κόβω σε μερίδες, οι οποίες βγαίνουν πολύ εύκολα και χωρίς να διαλυθούν.

  • Πρόκειται για μια εκπληκτική και εύκολη συνταγή κατ’ ευθείαν από την Τρανσυλβάνια που όπως γράφω μου την έδωσε η καλή μου φίλη Mihaela που κατάγεται από την πόλη  Cugir της Ρουμανίας.
  • Με τις αναλογίες που σας έδωσα η πίτα μας βγαίνει λεπτή. Εσείς βεβαίως μπορείτε να προσθέσετε και άλλη μια ή δυο στρώσεις για πιο παχιά την πίτα. Γνώμη μου πάντως είναι ότι για τραπέζι και επειδή είναι αρκετά “γεμάτη” πίτα, δυο στρώσεις μαμαλίγκας με ενδιάμεσα τα τυριά, είναι αυτό που πρέπει.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο – εντυπώσεις

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *