Απ τις πιο γνωστές, εύκολες και αγαπημένες συνταγές για μακαρόνια, είναι αυτή με τον κιμά. Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει μ αυτό το απλό αλλά τόσο νόστιμο φαγητό. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν η φασολάδα (λέγαμε παλιά) ή η μακαρονάδα (εννοώντας πάντα) με κιμά είναι το εθνικό μας φαγητό. Ίσως στις μέρες μας οι τίτλοι και μάλιστα στα φαγητά να μην έχουν μεγάλη σημασία. Σημασία έχει όμως η νοστιμιά και η αγαλλίαση που προσφέρει πάντα ένα τέτοιο πιάτο στους συνδαιτυμόνες ενός οικογενειακού ή φιλικού γεύματος.
Η συνταγή απλή και κλασσική, όμως άνετα μπορείς να προσθέσεις ένα μικρό στοιχείο, ένα υλικό που θα της δώσει μια άλλη γευστική νότα, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της.Ένα μικρό καροτάκι για περισσότερο χρώμα και μερικές ελιές καλαμών, προσθέτουν το κάτι διαφορετικό και μεσογειακό στη σημερινή μου πρόταση. Δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε.
Υλικά
- 1/2 κιλό μακαρόνια 6 Νο ή σπαγγέτι
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 2 κρεμμύδια
- 1 μπολάκι ελιές καλαμών
- 1 καροτάκι (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο
- Μερικά φυλλαράκια δενδρολίβανο
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το καροτάκι.
- Βγάζω τα κουκούτσια απ τις ελιές.
- Βάζω τα κομμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και τα αχνίζω με 2-3 κ.σ. νερό για να χάσουν τον όγκο τους.
- Προσθέτω τον κιμά, ανακατεύω καλά με το κρεμμύδι, προσθέτω ζεστό νερό όσο να σκεπαστεί και τον αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά περίπου 20-30 λεπτά της ώρας.
- Αφού έχω αφήσει τον κιμά μου να σιγοβράζει, γεμίζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για να βράσω τα μακαρόνια.
- Μόλις δω ότι έχει αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνω το αλάτι και τα μακαρόνια. Τα αφήνω να βράσουν περίπου 8-10 λεπτά απ την αρχική στιγμή βρασμού.
- Τέλος τα σουρώνω, τα ξαναρίχνω στη ζεστή κατσαρόλα και τα περιχύνω με ωμό ελαιόλαδο. Εγώ συνηθίζω και ραντίζω τα μακαρόνια μου και με λίγο ξύδι.
- Εντωμεταξύ και έχοντας περάσει το μισάωρο βρασίματος του κιμά, προσθέτω την ντομάτα, τις ελιές, το καροτάκι και το αλατοπίπερο.
- Τα αφήνω να βράσουν περίπου άλλο ένα μισάωρο, ώστε να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.
- Τέλος και έχοντας κλείσει το μάτι της κουζίνας και έχω βεβαιωθεί ότι έχει δέσει όμορφα η σάλτσα μου, προσθέτω 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο και μερικά φυλλαράκια δενδρολίβανου.
- Σερβίρω τη μακαρονάδα πάντα ζεστή.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply