Ο λαϊκός βάρδος με μπάσα φωνή και σε χαμηλή ένταση μέσα από τα μεγάφωνα, τραγουδούσε τον πόνο και τους νταλγκάδες του έρωτα. Δυο τρία γκαρσόνια με ανασκουμπωμένα μανίκια στριφογύριζαν σαν σβούρες ανάμεσα απ΄τα τραπέζια κουβαλώντας τα ζεστά πιάτα από τη μακρόστενη κουζίνα, που στη μια πλευρά ήταν ο πάγκος εργασίας και στην άλλη, μεγάλες κατσαρόλες, καζάνια σχεδόν που ακόμα άχνιζαν.
Ταψιά και λαμαρίνες με μυρωδάτα φαγητά που κέντριζαν μύτη και ουρανίσκο. Τα τραπέζια τακτοποιημένα μπροστά από το μαγέρικο μέσα στην αγορά, γεμάτα από ένα ετερόκλητο πλήθος που ανυπομονούσε για την παραγγελία του. Ήταν βλέπεις μεσάνυχτα και κάτι και οι νηστεύοντες και πεινασμένοι κάτοικοι της πόλης έπρεπε να ικανοποιήσουν την πείνα τους.
Καθίσαμε σε κάποιο τελευταίο άδειο τραπέζι και σύντομα οι ζεστές πιατέλες και οι αχνιστές, πεντανόστιμες μαγειρίτσες σερβιρίστηκαν μπροστά μας.
Χρόνια πίσω, κάποια Ανάσταση που θελήσαμε να ξεφύγουμε από τη ζεστή εστία και να κάνουμε κάτι διαφορετικό, βρεθήκαμε στο κέντρο, στην καρδιά της αγαπημένης μας πόλης, σε κάποιο από τα μαγέρικα μέσα στη Βαρβάκειο αγορά και απολαύσαμε μια από τις ομορφότερες πασχαλινές βραδιές και μια από τις καλύτερες μαγειρίτσες που έχουμε φάει.
Υλικά
- 1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά 500-600 γρ.
- 2 μαρουλάκια
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 φλ.καφέ ρύζι (προτιμώ αυτό για πιλάφι)
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 αβγό
- 2 λεμόνια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένω καλά και κόβω σε κυβάκια τη συκωταριά.
- Σε κατσαρόλα βράζω νερό και ρίχνω τα κυβάκια της συκωταριάς για να ζεματιστούν και να βγάλουν τον αφρό τους. Τα ξεβγάζω με κρύο νερό και τα αφήνω στην άκρη.
- Κόβω τα μαρουλάκια σε λωρίδες, τα κρεμμυδάκια σε φετούλες και ψιλοκόβω τον άνηθο.
- Σε πλατιά κατά προτίμηση κατσαρόλα, ρίχνω ελαιόλαδο και σοτάρω ελαφρά για 2-3 λεπτά τα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια ρίχνω τα κυβάκια της συκωταριά.
- Συνεχίζω το σοτάρισμα άλλα 5 περίπου λεπτά και στη συνέχεια ρίχνω ζεστό νερό και αφήνω τη συκωταριά να βράσει για 10 λεπτά μόνη της.
- Ρίχνω τα κομμένα μαρούλια, αλατοπιπερώνω, ανακατεύω απαλά, αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό ακόμα και αφήνω τα υλικά μου να βράσουν σε χαμηλή φωτιά περίπου 30 λεπτά, ή ώσπου να μαλακώσουν τα συκωτάκια και να μελώσουν τα μαρουλάκια.
- Συνεχίζω ρίχνοντας το ρύζι, το οποίο το βράζω και αυτό σε χαμηλή φωτιά, μόνο για 6-7 λεπτά. Σβήνω τη φωτιά και ρίχνω λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Φτιάχνω το αβγολέμο με το ένα αβγό και τα δύο λεμόνια και το ενσωματώνω στην μαγειρίτσα μου. Τέλος πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply