Για άλλη μια φορά, δεν δίνω συνταγή. Ίσως μόνο για την πιο γρήγορη σάλτσα ντομάτας. Δίνω όμως μια πρόταση και ένα μαγειρικό tip που το εφαρμόζω εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία, κερδίζοντας χρόνο και οικονομία στην όποια ενέργεια (ηλεκτρική ή γκάζι) που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου. Όταν λοιπόν μου περισσέψει κρέας μαγειρεμένο ή ψητό ψάρι, όπως σήμερα, το δένω με κάποια σάλτσα και απλά με αυτό συνοδεύω ζυμαρικά ή ρύζια.
Είχα ψήσει δυο φέτες σολομό, αρκετά μεγάλες η αλήθεια, φαγώθηκε μόνο η μία με σαλάτα και άλλα συνοδευτικά, την άλλη και για ποικιλία την έφτιαξα όπως ακριβώς θα δείτε παρακάτω με λαζανάκι. Κάποιες φορές φροντίζω επίτηδες να μαγειρεύω ή να ψήνω μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος ή ψαριού ώστε να έχω το βασικό και με αυτό να αυτοσχεδιάζω για την επόμενη μέρα. Αυτά για την ώρα. Κάποια φορά θα σας δείξω και σαλάτα φακής με ψάρι που περίσσεψε και την τρώμε ως κύριο γεύμα.
Υλικά (ενδεικτικά για 4 καλές μερίδες)
- 350 γρ. λαζανάκι
- 1 φέτα ψητό σολομό (περίπου 350 γρ.) κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 1/2 κονσέρβα ολόκληρα τοματάκια ή ό,τι άλλη ντομάτα προτιμάτε
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 γεμάτο σφηνάκι κόκκινο κρασί
- Ελαιόλαδο
- Φρέσκο θυμάρι
- Αλάτι
- Μια τσιμπιά ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βάζω να βράσουν τα λαζανάκια. Απλώς να πω ότι εμείς προτιμάμε όλα τα ζυμαρικά αλντέντε.
- Όσο βράζουν τα λαζανάκια, καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια το κρεμμύδι, ψιλοκόβω τα ντοματάκια και κόβω σε μεγάλα κομμάτια τον ψημένο σολομό.
- Βάζω το κρεμμύδι σε κατσαρολίτσα με αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω 2-3 λεπτά, όχι παραπάνω.
- Ρίχνω αμέσως τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με ένα κλωναράκι θυμάρι και τη ζάχαρη. Εδώ θα δείτε ότι αμέσως σχεδόν ψήνεται η ντομάτα, αφήνω να πάρει 2-3 βράσεις, σβήνω με το κρασί, αφήνω 1-2 λεπτά.
- Προσθέτω τα κομμάτια του σολομού. Άλλα 5 λεπτά βράσιμο, όχι παραπάνω για να δέσουν όλα τα υλικά. Σβήνω τη φωτιά, αλατοπιπερώνω κατά βούληση και παασπαλίζω με το θυμάρι.
- Σερβίρω αμέσως τα λαζανάκια με τη σάλτσα σολομού, τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας και πασπαλίζω πάλι με φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply