Λαχανόρυζο το ποικίλο

Τα λάχανα τα χάχανα… κάποια στιγμή μαραίνονται Μαράκι μου. Δεν πάνε παιδί μου στη σαλάτα, πάνε κατευθείαν στην κατσαρόλα, παρέα με ό,τι άλλο παραμελημένο, παραπονεμένο, παραγκωνισμένο ζαρζαβατικό στα βάθη των συρταριών του άσπρο μου ψυγείου.
Και τότε ναι! Αρχίζει το παιχνίδι και αρχίζει η σύνθεση των χρωμάτων, των γεύσεων, της οικιακής οικονομίας, της απίστευτης γεύσης που βγαίνει στην επιφάνεια από τα βάθη της πλατιάς αγαπημένης κατσαρόλας.
Λαχανόρυζο λοιπόν το ποικίλο! Δε μπορεί… κάποια ιδέα τη ρίχνω και συ σας έξυπνο κορίτσι Μαράκι μου που πιάνει πουλιά στον αέρα, πιάσε και την ιδέα μου και μεγαλούργησε με τα ταπεινά διάφορα που θα βρεις στα συρτάρια και τα ράφια του δικού σου ψυγείου.

Υλικά (κατ’ εκτίμηση)

  • 1/4 από μικρό άσπρο λάχανο
  • 1 καρότο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Λίγα φύλλα από σπανάκι
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 φλ. τσ. ρύζι σπυρωτό
  • 1 κ.σ. γεμάτη κόκκινο πικάντικο τραχανά
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • Ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • Ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία

  • Ψιλοκόβω όλα τα ζαρζαβατικά μου.

  • Τα ρίχνω όλα μαζί στην κατσαρόλα μου, τα ανακατεύω λίγο σε ζεστό μάτι να αχνιστούν και προσθέτω ελαιόλαδο. Σοτάρω καλά. Προσθέτω τον κουρκουμά, την πάπρικα και το ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύω, προσθέτω νερό και αφήνω να μαλακώσουν.

  • Λίγο πριν μαλακώσουν τελείως προσθέτω το ρύζι, τον τραχανά και νερό όσο χρειάζεται ώστε να σκεπαστούν.

  • Κλείνω το μάτι, ρίχνω το χυμό του λεμονιού και φλούδες απ’ το λεμόνι.

  • Αφήνω την κατσαρόλα κλειστή ώσπου να σερβίρω. Συνοδεύω με φέτα και σπιτικά ψωμάκια.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *