Λαβράκια, πορτοκάλια, λεμόνια, κολοκύθα. Όλα μαζί μια παρέα στο φούρνο.

20161022_0016Κοίτα να δεις πως έρχονται οι μαγειρικές εμπνεύσεις. Τα λαβράκια ήταν να γίνουν κλασικά στο φούρνο λαδορίγανη με λεμόνι. Τα πορτοκάλια να γίνουν κέικ και το υπόλοιπο κολοκύθας τηγανίτες. Όπως τα βλέπω όμως όλα μαζί μαζεμένα  πάνω  στον πάγκο της κουζίνας, μου έρχεται μια πορτοκαλοκίτρινη φλασιά που μου αλλάζει αμέσως το πρόγραμμα. Το κέικ μπορεί να περιμένει, οι τηγανίτες επίσης, τα λαβράκια όμως;
“Όλα μια παρέα στο φούρνο” αναφωνώ. Άλλωστε οι ψημένες φέτες λεμονιού είναι το καλύτερο μου στα φαγητά, αρκεί τα λεμόνια να είναι πάντα ελληνικά. Ακόμα καλύτερα αν είναι μικρά και λίγο αγουρωπά. Τσεκαρισμένο, βγάζουν μια τέτοια ξινόγλυκη γεύση που απογειώνει το όποιο φαγητό θα συνοδέψουν στο φούρνο. Όσο για τα πορτοκάλια; Θα είμαι ειλικρινής. Πρώτη φορά τα ψήνω με ψάρια. Μας μένει η κολοκύθα. Και λοιπόν; Έχει κανείς ενδοιασμούς; Και αυτή στο χορό των ψημένων ψαριών. Ξετρύπωσα λαβράκι με τη  σημερινή συνταγή. Στην κυριολεξία. Επιμένω να την φτιάξετε και σίγουρα θα με θυμηθείτε. Η μαγειρική θέλει τόλμη και φαντασία! Θα αποζημιωθείτε  γευστικά και αισθητικά.

Υλικά ( 2-4 μερίδες )

  • 2 λαβράκια ( 800-900 γρ. )
  • 3 πορτοκάλια
  • 3 λεμόνια, ελληνικά. Πράσινα και μικρά ακόμα καλύτερα.
  • Κολοκύθα κόκκινη 10-12 φέτες (κατά προσέγγιση)
  • Ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο
  • Φρέσκια ρίγανη, λουίζα ή ό,τι άλλο αρωματικό έχετε.
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • Αλάτι

20161022_0002

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τα λαβράκια και τα βάζω στην άκρη ή καλύτερα στο ψυγείο.
  2. Πλένω καλά, αφαιρώ τυχόν στίγματα και κόβω σε λεπτές ροδέλες τα 2 πορτοκάλια και τα 2 λεμόνια. Αν υπάρχουν αφαιρώ τα κουκούτσια. Ψιλοκόβω τη φρέσκια ρίγανη και τη λουίζα.
  3. Στο ταψί που θα ψήσω τα λαβράκια τακτοποιώ σε σειρές τις ροδέλες πορτοκαλιού, λεμονιού και τις φέτες κολοκύθας. Ρίχνω ελαιόλαδο, το σφηνάκι λευκό κρασί και το χυμό από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι. Αλατίζω και πασπαλίζω με τα ψιλοκομμένα αρωματικά.
  4. Βάζω με προσοχή τα ψάρια πάνω από τις ροδέλες, λαδώνω καλά και τα ψάρια, αλατίζω και πασπαλίζω με λίγα αρωματικά.
  5. Ψήνω τα λαβράκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς περίπου για 30-40  λεπτά. Αν χρειαστεί στο τέλος του ψησίματος τα ανεβάζω στο γκριλ για να πάρουνε χρώμα.
  6. Τα λαβράκια  μας θα είναι έτοιμα ψημένα καθώς επίσης και οι ροδέλες και οι φέτες κολοκύθας που θα έχουν καραμελώσει φανταστικά με τα ζουμιά των ψαριών και τους χυμούς των εσπεριδοειδών.

20161022_0004 20161022_0006 20161022_0008 20161022_0009 20161022_0015

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *