Λαχανοκολοκυθοτοματόρυζο

Για άλλη μια φορά ό,τι υπάρχει στο ψυγείο εδώ και μέρες και πρέπει να καταναλωθεί άμεσα,  μου δίνει τη λύση για το σημερινό φαγητό. Λαχανοκολοκυθοτοματόρυζο λοιπόν από μισό λαχανάκι, κάποια κολοκυθάκια και μια δυο ώριμες τοματούλες. Το ρύζι θα δέσει όλα τα παραπάνω υλικά, σε ένα γευστικότατο και γρήγορο φαγητό που θα συνοδευτεί από ένα αβγό για κάθε πιάτο και ψωμάκια ολικής με μαστίχα Χίου. 

Υλικά (για 4 μερίδες, κατ’ εκτίμηση)

  • Μισό λαχανάκι, σκάρτο μισό κιλό
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1-2 ώριμες τοματούλες
  • 1 φλ.τσ. ρύζι σπυρωτό ή ό,τι εσείς προτιμάτε (ανάλογα με την ποσότητα των υλικών σας κανονίστε και το ρύζι, ώστε να υπάρχει ισορροπία στα υλικά, εκτός αν θέλετε να υπερτερεί κάποιο απ’ αυτά).
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • Φρέσκο ζωμό λαχανικών
  • Ελαιόλαδο
  • Μισό ποτήρι λευκό κρασί

Εκτέλεση

  • Κόβω το λάχανο με το μαντολίνο σε ψιλές κορδέλες, τα κολοκυθάκια τα τρίβω στον τρίφτη, ψιλοκόβω σε καρεδάκια το κρεμμύδι και τις ντομάτες.

  • Σοτάρω πρώτα το κρεμμύδι με ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, ώσπου να γίνει διάφανο. Προσθέτω το λάχανο με τα κολοκυθάκια. Τα σοτάρω όλα μαζί. Σ’ αυτή τη φάση, σβήνω με το κρασί. Ανακατεύω καλά, προσθέτω λίγο ζεστό νερό στο οποίο έχω διαλύσει το ζωμό και αφήνω να σιγοβράσουν 5-6 λεπτά. Όχι παραπάνω, ώστε να είναι ελαφρώς τραγανά το λάχανο και το κολοκύθι.

  • Προσθέτω την τομάτα, ανακατεύω.

  • Ρίχνω το ρύζι, προσθέτω περίπου 1 ποτήρι ζεστό νερό και αφήνω να σιγοβράσει το φαγητό με κλεισμένη την κατσαρόλα. Όταν δω ότι το ρύζι είναι έτοιμο, αλλά να κρατάει λίγο, σβήνω τη φωτιά, προσθέτω το χυμό από το λεμόνι, λίγο ακόμα έξτρα ελαιόλαδο και σκεπάζω την κατσαρόλα μου με καθαρή βαμβακερή πετσέτα, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά του φαγητού και να γίνει μελάτο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *