Ήρθε η στιγμή για τα πικάντικα κριτσινάκια με ketchup. Έτσι μετά τα κριτσίνια καρότου και τα κριστάνια με σπανάκι, θα φτιάξουμε και θα απολαύσουμε τα πικάντικα κριτσινάκια, που θα μας κάνουν συντροφιά ό,τι ώρα της ημέρας ή και της νύχτας χρειαστεί επειγόντως κάτι να μασουλήσουμε. Προσοχή είναι εθιστικά.
Υλικά ( 60 κομμάτια )
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. σιμιγδάλι χοντρό ή ψιλό (είχα χοντρό και γίνηκαν τέλεια)
- 120 ml ketchup καυτερή ή κλασική για πιο ήπια γεύση
- 150 ml ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. κοφτή βεγκέτα ( η βεγκέτα είναι μείγμα αποξηραμένων λαχανικών ιδανικό για πολλές χρήσεις στη μαγειρική )
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη κουζίνας βάζω το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη βεγκέτα, τη ρίγανη και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω όλη την ketchup και το ηλιέλαιο. Στην αρχή ανακατεύω με ένα πιρούνι. Στην συνέχεια αρχίζω να μαζεύω όλα τα υλικά με τα χέρια, να ζυμώνω και να πλάθω μια μπάλα εύπλαστη στην υφή. Η ζύμη ίσως χρειαστεί διόρθωση αν είναι σφιχτή, με λίγο λάδι ή αν είναι πιο ρευστή με λίγο αλεύρι. Οι παραπάνω όμως αναλογίες είναι σωστές.
- Πλάθω την μπάλα μου και την αφήνω να ηρεμήσει 30-40 λεπτά.
- Τοποθετώ ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί σε ρηχό ταψί φούρνου και αρχίζω να πλάθω τα κριτσίνια μου. Κάθε φορά παίρνω ένα μικρό κομματάκι ζύμης, σαν μικρό καρύδι και πλάθω ανάμεσα στις παλάμες μου ένα μπαστουνάκι. Με τις παραπάνω ποσότητες βγαίνουν περίπου 60 κομμάτια για ένα ταψί φούρνου.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς για 22-25 λεπτά. Κλείνω τον φούρνο και αφήνω τα κριτσίνια μου μέσα στον φούρνο άλλα 5 λεπτά.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply