Τα χέρια κόκκινα, τα δάχτυλα κατακόκκινα, άλικα, στο χρώμα του τελευταίου παντζαριού που μόλις έτριψα για το γλυκό μου. Η φθινοπωρινή μου επιτυχία. Παντζάρι γλυκό του κουταλιού. Η κατσαρόλα περιμένει, η ζάχαρη το ίδιο, οι κανέλες, οι βανίλιες, το λεμόνι κομμένο στα δύο. Όλα έτοιμα για να βράσει και να δέσει το γλυκό. Κοιτάζω τα χέρια μου, τα κατακόκκινα δάχτυλα μου. Τα χαίρομαι. Ποτέ δεν βάζω γάντια για να δημιουργήσω στην κουζίνα μου. Θέλω να αντιλαμβάνομαι τα σχήματα, τις υφές, τις γωνίες και τις στρογγυλάδες των υλικών που θα τα μεταμορφώσω σε λίγο σε κάτι άλλο από την αρχική τους μορφή και ιδιότητα. Δε με νοιάζει που θα λερωθώ, που θα παπουδιάσουν τα χέρια μου μέσα στα νερά. Δεν με νοιάζει που πολλές φορές θα χρωματίσω τα χέρια μου με τις φυσικές χρωστικές της φύσης. Κοιτάζω τα κατακόκκινα δάχτυλα μου. Τα τριμμένα παντζάρια περιμένουν να μπουν στην κατσαρόλα για να δέσουν με την ζάχαρη, σε αυτό το υπέροχο ρουμπινί γλυκό του κουταλιού.
Κοιτάζω τα κατακόκκινα, άλικα δάχτυλα μου και πριν προλάβει να δέσει το γλυκό του κουταλιού, το έχω αποφασίσει. Η επόμενη συνταγή μου θα είναι κριτσίνια με παντζάρι, σαν τα μικρά μου κατακόκκινα δάχτυλα.
Υλικά ( 50 μικρά κριτσίνια )
- 250 γρ. αλεύρι σταρένιο
- 120 γρ. πολτό βρασμένου παντζαριού – ζυγίζω 1 ή 2 κεφάλια παντζαριού και κανονίζω το βάρος τους μετά το καθάρισμα.
- 120 ml κόκκινο κρασί
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- 1 κ.γ. γεμάτο πάπρικα καπνιστή ή πικάντικη
Εκτέλεση
- Καθαρίζω δυο μικρά παντζάρια, τα κόβω σε μικρά κυβάκια και τα βράζω σε λίγο νερό, ώσπου να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τα βγάζω και τα στραγγίζω ελαφρώς να φύγουν τα νερά.
- Τα βάζω στο μούλτι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο κρασί κόκκινο. Τις ποσότητες των υγρών τις κανονίζω έτσι ώστε να μπορούν να πολτοποιηθούν τα κυβάκια του παντζαριού.
- Σε μια λεκάνη βάζω το σταρένιο αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη ζάχαρη, την πάπρικα. Ανακατεύω καλά, κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνω τον πολτό του παντζαριού, το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρασί.
- Στην αρχή ανακατεύω τα υλικά μου με ένα πιρούνι και μετά αρχίζω να τα ανακατεύω με το ένα χέρι ώσπου να δέσουν. Ενδιάμεσα στο ανακάτεμα ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα υγρό (ελαιόλαδο ή κρασί) ή αλεύρι ώστε όλα να γίνουν μια όμορφη εύπλαστη μπάλα. Την αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί
- Στρώνω ένα ρηχό ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τακτοποιώ τα κριτσινάκια μου, τα οποία σχηματίζονται, παίρνοντας ένα μικρό καρυδάκι ζύμης και πλάθοντας την σε μακρόστενο κριτσίνι.
- Ψήνω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Κλείνω το φούρνο αλλά αφήνω τα κριτσίνια άλλα 10 λεπτά μέσα. Τα βγάζω, αφήνω να κρυώσουν καλά και τα διατηρώ σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply